Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2013/05/07

ČESKO (Plzeň) - Giganti doby ledové na dopisnicích!

Od 8. května do 23. června 2013 je v Západočeském muzeu v Plzni otevřena mimořádná výstava realistických modelů vyhynulých zvířat z doby ledové pod názvem "Giganti doby ledové".


Právě dnes - v předvečer akce - byly vydány společností NEWSPHILA z.s.p.o. tři příležitostné poštovní dopisnice České republiky nominální hodnoty "A" (tuzemské výplatné, v den vydání ekvivalent 10,00 CZK) vzoru známky "Poštovní trubka" pod stejnojmenným názvem emise "Giganti z doby ledové".


První je věnována Americkému lvu (Panthera Leo Atrox), největšímu z poddruhů lva, který vymřel před 10.000 lety na konci období pleistocénu. Jeho vědecké pojmenování "Panthera Leo Atrox" v latině znamená "krutý" či "hrůzostrašný lev". Obrazová část dopisnice je věnována pravděpodobné rekonstrukci šelmy a lebce, která se dnes nachází ve sbírkách Národního muzea přírodní historie (Washington, D.C., USA).


Druhá je věnována Mamutu (Mammuthus primigenitus), zvířeti, které asi máme na našem území všichni spojené s dílem Eduarda Štorcha "Lovci mamutů". A jen tak mimochodem - právě v letošním roce uplyne 95 let od prvního vydání pod názvem "Lovci mamutů. Čtení o praobyvatelích země České". Ano, kniha vyšla v roce 1918 a je tedy právě tak stará, jako Československá republika. Obrazová část dopisnice je věnována pohledu na rekonstrukci mamuta v rámci výstavy Národního muzea v Praze, která se pod názvem "Lovci mamutů" konala v roce 2007.


Poslední - třetí - dopisnice zobrazuje Medvěda jeskynního (Ursus spelactus), který vymřel ve stejném období, tedy na konci poslední doby ledové, před 10.000 až 12.000 lety. Obrazová část dopisnice je kromě pravděpodobné rekonstrukce šelmy doplněna o fotografii její lebky, která byla nalezena v Jamalsko-Něnětském regionu na ruské Sibiři.

Jako malá připomínka na fakt, že dnešní zájemci o shlédnutí těchto zvířat, mohou obdivovat pouze jejich modely, zatím co naši předchůdci - pravěcí lovci - se s těmito zvířaty mohli setkávat téměř denně (a často se jednalo o setkání poslední...), je na poslední dopisnici u jména zvířete doplněna jeho - sice neumělá - kresba v podání neznámého pravěkého umělce.

Pohled na hlavní budovu Západočeského muzea v Plzni, z roku 2006, kdy se zde konala výstava "Prvohory, živý svět" (fotografie: Norbert Aepli "Noebu", zdroj: wikipedie)

Výstavu můžete navštívit vždy od úterý do neděle od 10.00 do 18.00 hodin v Plzni, v hlavní budově Západočeského muzea (na adrese Kopeckého sady 2). Kromě těchto dopisnic jsou zde v prodeji i další poštovní a filatelistické materiály s námětem pravěku a pravěkých zvířat.

Jedna ze tří příležitostných poštovních dopisnic České republiky emise "Messel on Tour", která byla vydána u příležitosti konání výstavy v Moravském zemském muzeu v Brně v roce 2012.


Jedna ze čtyř příležitostných poštovních dopisnic České republiky emise "Dinosauři z ostrova Vega", která byla vydána u příležitosti 25. výročí objevení fosílií na tomto antarktickém ostrově v roce 2011.


Jedna ze tří příležitostných poštovních dopisnic České republiky "Zdeněk Burian: Prvohory", která byla vydána u příležitosti 25. výročí úmrtí malíře pana Zdeňka Buriana v roce 2006.

Dopisnice je možno si objednat k dodání rovněž prostřednictvím státního podniku Česká pošta, sada dopisnic je vydána v limitovaném nákladu 1.000 kusů sérií (prodejní cena je 150,00 CZK), objednávku je možno učinit po prokliknutí odkazu zde.  

Elektronické objednávky můžete zaslat prostřednictvím e-mailu na naši adresu:  newsphila.plzen@centrum.cz. Objednávky písemné směrujte na adresu: NEWSPHILA z.s.p.o., Spolková 21, 312 00 Plzeň 12, Česká republika.

Další poštovní a filatelistické materiály s náměty pravěku, vyhynulých zvířat či obrazů  mistra Zdeňka Buriana naleznete na tomto odkazu zde.   

Žádné komentáře:

Okomentovat