Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2013/11/09

ČESKOSLOVENSKO - Hradčany a mimořádný objev po 94 letech!

Před nedávnem byl na stránkách internetového on-line magazínu INFOFILA zveřejněn článek o objevu dalšího padělku ke škodě Československé pošty. Jedná se o hodnotu 10 haléřů (červená) mezi sběrateli populární první emise československých poštovních známek "Hradčany".  


Co je bezpochyby velmi zajímavé, že se tento objev povedlo učinit po devadesáti čtyřech letech (!) od používání padělků. Padělaná známka byla pravděpodobně použita na poště "AUSSIG 1" (Ústí nad Labem 1) ve druhé polovině dubna roku 1919.


Kruh se uzavřel (či uzavírá). Proč? Z pošty "AUSSIG 1" (Ústí nad Labem 1) je známý padělek další hodnoty emise "Hradčany" - hodnoty 20 haléřů (modrozelená), která byla v literatuře popsána až v roce 1969. Známka se vyskytla s datem 29. dubna 1919, tedy lze oprávněně předpokládat společný původ z jedné padělatelské dílny.


Co zbývá? Snad se pokusit nalézt celistvost... dopis, poštovní průvodku, ale to je asi velmi neskromné přání. Na závěr nezbývá než pogratulovat šťastnému nálezci panu Jozefu Džubákovi.

Celý článek, včetně rozlišovacích znaků padělku naleznete na INFOFILE, na odkazu zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat