Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2013/11/12

ČESKO - Vše nejlepší k narozeninám (pan Karel Pavlíček, rytec)

Nebýt agilního jednatele pražského Klubu filatelistů - sběratelů specializovaných oborů KF 00-15 pana Pravoslava Kukačky, a jeho telefonátu, asi bych na dnešní narozeniny pana rytce Karla Pavlíčka nechtěně pozapomněl.

Rytec, pan Karel Pavlíček (* 12. listopadu 1932), foto: archiv KF 00-15 Praha.

A to zcela neprávem. S jeho prací, možno říci i mistrovstvím, jsem se poprvé sešel tváří v tvář na počátku devadesátých let. Doba jistě hektická i ve filatelii a poštovnictví vůbec. Bylo možné realizovat příležitostné propagační štočky do poštovních výplatních či razících strojů s takovými náměty, o kterých jsme si mohli za socialismu (či totality) jen zdát...

Příležitostná poštovní dopisnice PRESSFIL vydaná v roce 2006, strojové příležitostné poštovní razítko pošty "119 00 PRAHA 012" používané dne 7. května 2006 u příležitosti státního pohřbu generála Aloise Eliáše (1890-1942). Grafický návrh propagačního štočku razítka: Jiří Neumann, rytina: Karel Pavlíček. Foto: archiv z.s.p.o. NEWSPHILA.

Ta spolupráce vlastně trvá již dvacet tři let, ať již ve formě výroby štočků přímo podle mých grafických návrhů (mnohdy pro dobro věci pozměněných přímo při rytí panem Pavlíčkem), či návrhů spolupracovníků a přátel, kterým takto pomáhám na filatelistický či poštovní svět...

Pamětní list PRESSFIL vydaný v roce 2007 (v nákladu 200 číslovaných kusů), strojové příležitostné poštovní razítko pošty "267 05 NIŽBOR" používané dne 23. června 2007 u příležitosti otevření skautské expozice na zámku Nižbor (v roce 100. výročí založení světového skautingu). Grafický návrh propagačního štočku razítka: Ivan Vápenka, rytina: Karel Pavlíček. Foto: archiv z.s.p.o. NEWSPHILA.


Vážený Mistře, pane Karle Pavlíčku, k Vašemu dnešnímu jubileu - již jedna osmdesátým narozeninám - Vám přeji hodně zdraví, chuti do života, a ještě hodně a hodně ryteckých příležitostí v podobě štočků do poštovních strojů...


... a to svým jménem i jménem společnosti NEWSPHILA

Jiří Neumann


Příležitostná poštovní dopisnice PRESSFIL vydaná v roce 2007, strojové příležitostné poštovní razítko pošty "119 00 PRAHA 012" používané dne 22. dubna 2007 u příležitosti 60. výročí zahájení první cesty dvojice cestovatelů panů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda. Grafický návrh propagačního štočku razítka: Ivan Vápenka, rytina: Karel Pavlíček. Foto: archiv z.s.p.o. NEWSPHILA.


PS: Na stránkách pražského Klubu filatelistů - sběratelů specializovaných oborů KF 00-15 jsou další ukázky mistrovské rytecké práce pana Karla Pavlíčka. Odkaz na článek je zde.

Příležitostná poštovní dopisnice PRESSFIL vydaná v roce 2006, strojové příležitostné poštovní razítko pošty "110 06 PRAHA 06" používané dne 5. prosince 2006 u příležitosti výročí úmrtí skladatele Wolfganga Amadea Mozarta. Grafický návrh propagačního štočku razítka: Jiří Neumann, rytina: Karel Pavlíček. Foto: archiv z.s.p.o. NEWSPHILA.

Žádné komentáře:

Okomentovat