Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2013/11/18

ČESKO (Plzeň) - Pondělní filatelistická přednáška na Západočeské univerzitě!

Dnes - v pondělí 18. listopadu 2013 se od 17.00 hodin v Ruském centru, umístěném v prostorách Západočeské univerzity v Plzni uskutečnila přednáška pana Petra Fencla pod názvem "První kosmonautka".



Podtitul přednášky zněl "...aneb jak se z prosté venkovské dívky stala první kosmonautka světa".



Vzhledem k tomu, že pan Per Fencl je významným sběratelem, návštěvníci přednášky mohli shlédnout velmi zajímavé filatelistické materiály na dané téma.

Pan Petr Fencl při promítání některých filatelistických materiálů na projekční plátno. Fotografie: Emanuel Lukeš.

Přednáška byla navštívena zejména zájemci, ne filatelisty, pro které byla zajímavým pohledem na možnosti filatelie, námětového sbírání, a možnosti dokládání historických událostí pomocí filatelistických či poštovně-historických materiálů.

Pan Petr Fencl s významným plzeňským sběratelem panem Emanuelem Lukešem, autorem filatelistického exponátu na téma mořeplavce Kryštofa Kolumba. Foto: Jiří Neumann.

V rámci volné diskuse po skončení přednášky se dostalo i na osobní vzpomínky pana Emanuela Lukeše a jeho - dnes již historické - fotografie z moskevského Rudého náměstí, ze dne 16. června 1963, kdy paní Valentina Těreškovová odstartovala ke svému letu do kosmu.

Příležitostná poštovní známka Československa, nominální hodnoty 2,00 CSK vydaná v rámci osmi známkové emise "Výzkum vesmíru" v roce 1964

Závěr příjemného podvečera byl vskutku nečekaný a netradiční. Došlo na ochutnávku několika ruských specialit, a později i na výměnu receptů... Zkrátka akce jak má být!

Před akcí došlo i k výměně zkušeností a praktických rad z oblasti pořádání filatelistických výstav. Pan Petr Fencl v rozhovoru s panem Jiřím Neumannem na téma "Celostátní filatelistické výstavy PLZEŇ 2015 s mezinárodní účastí", která se bude konat v rámci akcí "Evropského hlavního města kultury", kdy tento titul obdržela právě Plzeň. Fotografie: Emanuel Lukeš.

Ruské centrum najdete v prostorách Západočeské univerzity v Plzni na adrese: Univerzitní 22, budova Fakulty aplikovaných věd (FAV), III. patro. Jeho vedoucí - paní magistře Vlastě Klausové - nezbývá než poděkovat za perfektně vybranou a zorganizovanou přednášku. Tak zase někdy v Ruském centru na shledanou...


Na závěrečném obrázku je vyobrazena příležitostná poštovní dopisnice "Valentina Těreškovová, první žena ve vesmíru (1963), 50. výročí", která byla vydána jako 21. emise dopisnic PRESSFIL vydaná v roce 2013 (dne 6. června 2013). Dopisnici vydanou v omezeném nákladu s natištěnou známkou vzoru "Poštovní trubka" nominální hodnoty "A" je možno zakoupit na odkaze zde.



Žádné komentáře:

Okomentovat