Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2013/07/31

SLOVENSKO (Martin) - Slavnostní inaugurace poštovní známky

V pátek 2. srpna 2013 se ve slovenském Martině uskuteční slavnostní inaugurace příležitostné poštovní známky vydané k 150. výročí založení Matice slovenské.


Jak jsme již oznámili na našich stránkách, pošta "MARTIN 1" bude v ten den používat příležitostné poštovní razítko.


Jak je patrné z pozvánky, ve stejný den vydává Národní banka Slovenska (NBS) stříbrnou sběratelskou minci v hodnotě 10,00 EUR.


Popis lícní strany (pramen webové stránky NBS): Na líci mince je dobové zobrazení první budovy Matice slovenské v Martine doplněné zobrazením prvních Stanov Matice slovenské z roku 1863. Ve středu mincovního pole je státní znak Slovenské republiky, pod nímž je název státu SLOVENSKO a pod ním letopočet 2013. Při pravém okraji mince je ve dvou řádcích označení nominální hodnoty mince 10 EURO. Značka Mincovy Kremnica MK a stylizované iniciály jména a příjmení autora výtvarného návrhu mince Karola Lička KL jsou umístěné při levém okraji mince.


Popis rubové strany (pramen webové stránky NBS): Na rubu mince jsou zobrazeny portréty prvních vedoucích představitelů Matice slovenské – predsedy Štefana Moyzese a podpředsedů Karola Kuzmányho a Jána Francisciho. V horní části mincovního pole je rok založení Matice slovenské 1863. Pod ním je ve třech řádcích nápis ZALOŽENÍ MATICE SLOVENSKÉ.

Ostatní doplňující údaje (pramen webové stránky NBS): Autor mince: pan Karol Ličko, použitý materiál: Ag 900, Cu 100, hmotnost: 18 gramů, průměr: 34 mm, hrana mince: nápis "NEJSTARŠÍ KULTURNÍ ORGANIZACE SLOVÁKŮ", výrobce: Mincovna Kremnica, rytec: pan Dalibor Schmidt. Náklad mince je v běžném provedení 3.150 kusů, v tzv. "proof" provedení 5.950 kusů.

Žádné komentáře:

Okomentovat