Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2013/07/22

ČESKO - Československé stíhací perutě RAF (III.)

V úterý 13. srpna 2013 bude na poště "434 01 MOST 1" používáno příležitostné poštovní razítko k připomenutí našich - československých - leteckých stíhacích perutí v barvách britské RAF za II. světové války.



V této souvislosti je třeba připomenout sadu příležitostných poštovních dopisnic České republiky, kterou vydala společnost PRESSFIL Plzeň s.r.o. v roce 2006 (13. září) jako 14. emisi dopisnic vydanou v tomto roce.



Tehdejší tisková zpráva byla následovná: "Vydání dopisnic s tématikou našich leteckých jednotek a „západních“ letců, kteří se zúčastnili nejen vlastní Bitvy o Británii, ale i dalších střetů s nepřítelem až do samotného konce druhé světové války, by nebylo možné bez pana Vladimíra Urbánka, malíře, jehož kresby a plátna sloužily za podklad obrazových částí dopisnic. Zároveň zvláštní poděkování patří britské RAF za laskavý souhlas s využitím originálních předloh znaků jednotlivých leteckých squadron („© British Crown Copyright/MOD“).


68. československá noční stíhací peruť RAF vznikla 20. ledna 1942. Jednotka bojovala postupně na strojích Bristol Blenheim, Beaufighter a Mosquito různých verzí. Mottem 68. squadrony bylo „Vždy připraven“. Na obraze (2004, soukromá sbírka) je stroj Bristol Beaufighter Mk.IF, R2248, „WM-S“. Nejúspěšnějšími nočními stíhači se stala posádka složená s pilota Miloslava Mansfelda a operátora Slavomila Janáčka.




310. československá stíhací peruť RAF vznikla 10. června 1940. Jednotka bojovala postupně na strojích Hawker Hurricane a Supermarine Spitfire různých verzí. Na obraze (soukromá sbírka) je stroj Hawker Huriccane Mk.I, P3143, „NN-D“, pilotovaný Sgt Bohumilem Fürstem (celkem pět jistých a jeden pravděpodobný sestřel), který dne 7. září 1940 během tvrdých bojů právě vrcholící vzdušné Bitvy o Británii sestřelil nepřátelský BF 109 pilotovaný Uffz Willim Goettingem. 


311. československá bombardovací peruť RAF vznikla 29.06. 1940. Jednotka používala postupně dvoumotorové střední bombardéry Wellington, později čtyřmotorové B-24 Liberátor. Mottem 311. squadrony bylo „Na množství nehleďte“. Na obrazu (soukr. sbírka) je stroj Vickers Wellington Mk.IC, „KX-R“, L 7783, pilotovaný štábním kapitánem Josefem Ocelkou (druhý pilot: četař Taiber, navigátor: poručík Hnátek, radiotelegrafista: seržant Korotvička, střelci: poručík Úlehla a seržant Janšta), během náletu na nádraží v Bruselu dne 10. září 1940.


312. československá stíhací peruť RAF vznikla 29. srpna 1940. Jednotka bojovala postupně na strojích Hawker Hurricane a Supermarine Spitfire různých verzí. Na obraze (soukromá sbírka) je stroj Supermarine Spitfire během akce „Ranger“ 25. srpna 1944 u stanice Raalte v Nizozemí. Cílem bojových operačních letů s označením „Rhubarb“ a „Ranger“ byly hloubkové útoky menších skupin stíhačů namířené proti dopravní infrastruktuře, letištím a jiným cílům na okupovaném území. Častou kořistí se stávaly vlakové soupravy.


313. československá stíhací peruť RAF vznikla 10. května 1941. Jednotka bojovala výhradně na strojích Supermarine Spitfire různých verzí. Mottem 313. squadrony bylo „Jeden jestřáb mnoho vran rozhání“. Na obrazu (soukromá sbírka) je stroj Supermarine Spitfire LF.MK.IXC, MJ291, „NN-N“, pilotovaný Ottou Smikem v červnu 1944, kdy se 134. (spojený) československý stíhací wing zúčastnil leteckých operací podporujících vylodění spojenců v Normandii." 

Katalogové označení dopisnic je 28/06 - 31/06, celkem byl vydán limitovaný náklad 1.000 kusů sérií. Prodejní cena je 250,00 CZK za sadu pěti dopisnic. Posledních několik sad je k dispozici v E-shopu NEWSPHILA na tomto odkazu zde.

Celou sadu - či jen samostatné dopisnice  - je po jejich ofrankování na novou hodnotu tuzemského výplatného (tedy 13,00 CZK) možno nechat orazit dne 13. srpna 2013 na poště "434 01 MOST 1" příležitostným poštovním razítkem.

Další články k této tématice naleznete na našich stránkách na těchto odkazech zde:

Žádné komentáře:

Okomentovat