Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2013/07/08

ČESKO - Jubilejní 100. "vlastní" známka, aneb "Naši se vracejí..."

Dnešního dne - v pondělí 8. července 2013 - vydal státní podnik Česká pošta "jubilejní" jedno stou "vlastní" poštovní známku. Je věnována projektu firmy Eduard - Model Accessories s.r.o. "Naši se vracejí".  


Společnost Eduard - Model Accessories s.r.o. prapůvodně vznikla v roce 1989 a zanedlouho oslaví 25. výročí svého vzniku. Zabývá se výrobou modelů a stavebnic letadel. Ostatně více se o sortimentu i historii společnosti dozvíte na jejích webových stránkách www.eduard.com


V současnosti - na měsíc srpen společnost připravila limitovanou edici stavebnice Spitfiru Mk.IX v měřítku 1:48. A jak uvádí na svých stránkách: "Exkluzivní součástí limitované edice bude vydání POŠTOVNÍ ZNÁMKY České pošty s tématikou Naši se vracejí, která bude nalepena na POŠTOVNÍ OBÁLCE PRVNÍHO DNE VYDÁNÍ a oficiálně oražena PŘÍLEŽITOSTNÝM POŠTOVNÍM RAZÍTKEM. Tato kombinace nebude dostupná jinak, než jako součást edice Naši se vracejí!".



"Volitelnou součástí limitované edice je vak ve stylu RAF, který během 2. světové války používali její příslušníci jako zavazadlo na osobní věci. Pokud zvolíte plnou variantu modelu s vakem, bude vám zásilka doručena Českou poštou ve velmi stylovém obalu s širokou možností následného využití."
Lze konstatovat, že jak letečtí modeláři, tak i sběratelé si přijdou na své - příležitostné poštovní razítko bude používáno u pošty "434 01 MOST 1" dne 13. srpna 2013.


A nyní k "vlastní" známce. Tiskový list (již šestnáctý v pořadí) obsahuje 25 kusů poštovních známek nominální hodnoty "A" (tuzemské výplatné, v den vydání ekvivalent 10,00 CZK). Celkem bylo vydáno 6.000 kusů tiskových listů, což reprezentuje 150.000 kusů známek.

Ještě doplňujeme - v souvislosti s používáním příležitostného poštovního razítka budou vydány i další filatelistické materiály. Jedná se o příležitostné poštovní dopisnice a tiskové listy se známkami s potištěným kuponem. Více informací je možno nalézt po prokliknutí příslušného odkazu.

Žádné komentáře:

Okomentovat