Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2013/07/26

ČESKO (Sušice) - 330. výročí založení kaple

U příležitosti 330. výročí založení kaple Andělů strážných v Sušici bude od čtvrtka 1. srpna 2013 do čtvrtka 15. srpna 2013 pošta "342 01 SUŠICE 1" používat cennou nálepku APOST s přítiskem.

Pohled na Kapli svatých Andělů Strážných, která je dominantou Sušice a tyčí se ve výšce 85 metrů nad městem na vrchu Stráž (zdroj: wikipedia, autor fotografie: (c) "-Jiřík-")

Na nálepku bude kromě názvu pošty "342 01 Sušice 1" dotiskován další text "330r.KapleA".

Pohled na Kapli svatých Andělů Strážných od jihozápadu (zdroj: wikipedia, autor fotografie: (c) "ABC2")

Jak je možné se dočíst na wikipedii: "Římskokatolickou kapli svatých Andělů Strážných nechal postavit Ladislav z Bíliny, kvardián sušického kapucínského kláštera, v roce 1682 (podle některých zdrojů už v roce 1681) za přispění Alžběty Meřkové a Polyxeny Weissenregnerové. K založení se váže pověst, podle níž se na tomto místě obtočil malému dítěti okolo nohy had, poté se však k němu naklonil anděl a had zmizel. Po dokončení stavby byla dne 3. srpna 1683 kaple vysvěcena pražským pomocným biskupem Janem Ignácem Dlouhoveským."

Žádné komentáře:

Okomentovat