Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2013/07/27

SLOVENSKO - 150. výročí založení Matice slovenské


V pátek 2. srpna 2013 vychází nová jedno známková emise slovenských poštovních známek pod názvem "150. výročí založení Matice slovenské". 


Poštovní známka nominální hodnoty 0,80 EUR (katalogové označení 0544) vychází v upraveném tiskovém listě (UTL), který obsahuje celkem 8 kusů známek a jeden potištěný kupon. Tiskové listy (známky) byly vytištěny v akciové společnosti Poštovní tiskárna cenin Praha formou ocelotisku z plochých desek kombinovaného ofsetem v nákladu 200.000 kusů známek, tedy celkem 25.000 kusů UTL.


Autorem výtvarného návrhu známky je akademický malíř pan Igor Benca. Společně se známkou je vydávána i obálka prvního dne vydání (FDC). Stejný autor navrhl i příležitostné poštovní razítko, které bude používat pošta "MARTIN 1" v den vydání příležitostné poštovní známky.

  
Obálka prvního dne vydání (FDC) byla vydána v nákladu 3.100 kusů. Autorem kresby na FDC je opět pan Igor Benca, rytinu provedl pan Rudolf Cigánik. Tisk byl proveden ocelotiskem z plochých desek v bratislavské společnosti (s.r.o.) TAB.


Žádné komentáře:

Okomentovat