Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2013/01/07

ČESKO - Zvolte si poštovní známku!

V pátek 11. a v sobotu 12. ledna 2013 se v České republice uskuteční první kolo první přímé volby prezidenta České republiky. Státní podnik Česká pošta k této události připravil příležitostné poštovní razítko, které bude v těchto dnech používat "hradní" pošta "119 00 PRAHA 012", která se nachází v prostorách III. nádvoří Pražského hradu.


Autorem příležitostného poštovního razítka je pan Miloslav Bláha, který zároveň provedl i jeho rytinu. Kromě standardního názvu pošty "PRAHA 012" je název doplněn i přídomkem "HRAD". 


Většina občanů, kteří v těchto dnech půjdou k volbám, si zřejmě neuvědomí, že zároveň rozhodují i o tváři na poštovní známce. Česká pošta standardně vydává výplatní známku s portrétem prezidenta republiky, vždy v hodnotě základního výplatného za standardní dopis I. hmotnostního stupně v tuzemsku. To je dnes rovno částce 10,00 CZK. Jak vyplývá z informací státního podniku Česká pošta, tentokrát dojde k malé změně - hodnota známky bude písmenková, tedy "A" (tuzemské výplatné). 

Jakou tvář tedy můžeme na poštovní známce čekat? Prvního kola prezidentské volby se účastní devět kandidátů, přičemž dva s největším počtem odevzdaných platných hlasů postupují do kola druhého. Následně představujeme všech devět kandidátů, podle pořadí, které bylo vylosováno.

01. Zuzana Roithová

MUDr. Zuzana Roithová, MBA, kandidátka na prezidentku České republiky za KDU-ČSL pro volby 2013 (oficiální kandidaturu na prezidentský post oznámila 4. října 2012).

02. Jan Fischer

Ing. Jan Fischer, CSc., kandidát na prezidenta České republiky pro volby 2013 (oficiální kandidaturu na prezidentský post oznámil 27. srpna 2012).

03. Jana Bobošíková

Ing. Jana Bobošíková, kandidátka na prezidentku České republiky za Suverenitu pro volby 2013 (oficiální kandidaturu na post oznámila 29. září 2012).

04. Táňa Fischerová

Táňa Fischerová, kandidátka do prezidentské volby České republiky 2013 (oficiální kandidaturu na prezidentský post oznámila 28. července 2012).

05. Přemysl Sobotka

MUDr. Přemysl Sobotka, kandidát na prezidenta České republiky za ODS pro volby 2013 (oficiální kandidát parlamentní strany).

06. Miloš Zeman

Ing. Miloš Zeman, CSc., kandidát na prezidenta České republiky za SPOZ pro volby 2013 (oficiální kandidaturu na post prezidenta ČR oznámil 26. června 2012).

07. Vladimír Franz

Prof. JUDr. Vladimír Franz, kandidát na prezidenta České republiky (oficiální kandidaturu na post prezidenta oznámil 2. srpna 2012).

08. Jiří Dienstbier

Mgr. Jiří Dienstbier ml., kandidát na prezidenta České republiky za ČSSD (oficiální kandidát parlamentní strany, od 21. října 2012 s oficiální podporou 50 tisíc podpisů).

09. Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg, kandidát na prezidenta České republiky za TOP09 (oficiální kandidát parlamentní strany TOP09).

Tolik o možnostech, s kým se můžeme "potkat" na dopise při lepení poštovní známky od března (či dubna) tohoto roku. Snad i tato nabídka pomůže zatím nerozhodnutým voličům při zvažování, koho zvolit a možná poslat i do druhého kola volby.

Žádné komentáře:

Okomentovat