Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2013/01/24

ČESKO - Evropská města kultury 2013 (Košice a Marseille)


Titul Evropské hlavní město kultury je vždy na jeden rok propůjčován Evropskou unií jednomu či více evropským městům, která tak mají po celý rok možnost představit Evropě svůj kulturní život a jeho rozvoj. Původně byla tato města volena na základě kulturní historie, naplánovaných akcích a schopnosti projekt podpořit finančními prostředky a infrastrukturou. Nová studie z roku 2004 nyní považuje udělení titulu spíše jako podnět ke kulturnímu vývoji a změnám v daném městě.
zdroj: wikipedie

Pro rok 2014 se stala Evropským hlavním městem kultury dvě města - slovenské Košice a francouzské Marseille. Společnost NEWSPHILA k této události - i vzhledem k faktu, že se jedná o společnost se sídlem v Plzni (a právě Plzeň se stane Evropským hlavním městem kultury v roce 2015) - vydala ve čtvrtek 10. ledna 2013 dvě příležitostné poštovní dopisnice


První (katalogové označení NEW 02/13) je věnována slovenskému městu Košice. V obrazové části adresní strany příležitostné poštovní dopisnice České republiky (vzor: poštovní trubka, nominální hodnota: "A" - tuzemské výplatné, v den vydání ekvivalent 10,00 CZK) je jako dominantní motiv zobrazena katedrála svaté Alžběty. Ta je největší gotickou katedrálou na území Slovenska, zřejmě je i nejvíce zobrazovanou památkou Košic.


Doplňujícím motivem je městský znak a logotyp, který bude provázet veškeré akce města kultury Košice 2013.


Druhá (katalogové označení NEW 03/13) je věnována francouzskému městu Marseille. V obrazové části adresní strany příležitostné poštovní dopisnice České republiky (vzor: poštovní trubka, nominální hodnota: "A" - tuzemské výplatné, v den vydání ekvivalent 10,00 CZK) je jako dominantní motiv zobrazena část plánu města z roku 1575. I z této části (výřezu) je patrné, že přístav hrál a hraje dominantní roli v tomto městě jak kdysi, tak i dnes.



Doplňujícím motivem je městský znak a logotyp, který bude provázet veškeré akce města kultury Marseille 2013.

Obě dopisnice je možno zakoupit na e-shopu NEWSPHILA po prokliku na tento odkaz zde. Cena série (2 dopisnice) je 100,00 CZK.

Samostatnou dopisnici EHMK Košice 2013 je možno zakoupit na e-shopu NEWSPHILA po prokliku na tento odkaz zde. Cena dopisnice je 50,00 CZK.
Samostatnou dopisnici EHMK Marseille 2013 je možno zakoupit na e-shopu NEWSPHILA po prokliku na tento odkaz zde. Cena dopisnice je 50,00 CZK.

Žádné komentáře:

Okomentovat