Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2011/08/08

Plánujete dlouhodobě (IV.) ... aneb pozvánka na Dni filatelie Slovenska

Na počátku měsíce září - o prvním víkendu (03.-04.09.2011) - se ve slovenských Piešťanoch uskuteční v pořadí již "XXVIII. Dni filatelie Slovenska". Pokud máte čas, chuť, náladu, peníze... akce bude stát rozhodně za shlédnutí. A tak alespoň malá filatelistická ochutnávka.


Pořadateli akce jsou: Klub filatelistů (KF) 52-01 Piešťany, Sdužení Klubů filatelistů (ZKF) západoslovenského regionu, Městské kulturní středisko Fontána, POFIS Bratislava, pošta Piešťany 1 a Balneologické muzeum.


A jaký je připravován program? V sobotu 03. září 2011 vlastní program začíná od 09.00 hodin projevy hostí Dnů filatelie - pana Rema Cicutta (primátor města), paní Marcely Hrdé (generální ředitelky a.s. Slovenská pošta), pana Miroslava Ňaršíka (předseda Slovenského zväzu filatelistov - ZSF), paní Marty Jurčové (ředitelka Městského kulturního střediska Piešťany), a pana Vladimíra Krupu (ředitele Balneologického muzea Piešťany).


Odborný - filatelistický či poštovně-historický - program začíná od 09.30 hodin následujícími přednáškami:
- K 160. výročí pošty v Piešťanoch (L. Mušinský, A. Urminský),
- Slovenské léčebné lázně na první známce Piešťan (J. Provázek),
- Polní pošta slovenské armády na východní frontě v letech 1941-43 (J. Korený),
- O jednorámových exponátech z pohledu směrnic FIP a FEPA (M. Bachratý),
- Z historie Klubu filatelistů 52-01 Piešťany (A. Urminský),
- Ochrana poštovních cenin proti zneužití perfinem na území Slovenska (J. Píša),
- Otisky výplatních strojů na slovenských poštách v letech 1992-2008 (I. Tvrdý),
- Tvorba regionální sbírky a exponátu poštovní historie (F. Divok).

Od 14.00 do 17.00 hodin budou zasedat odborné filatelistické komise podle vlastního programu.  Pro ostatní účastníky je možná návštěva expozice Balneologického muzea či volná prohlídka města samotného. Téměř po celý den (od 09.00 do 16.00 hodin) bude k dispozici příležitostná poštovní přepážka s příležitostným poštovním razítkem a se zajištěným prodejem známek a dalších materiálů POFIS Bratislava.


Na neděli 04. září 2011 je od 08.00 do 12.00 hodin naplánována velká burza spojená s výměnou filatelistického, nimismatického a filokartistického materiálu v prostorách Městského kulturního střediska Fontána. Vstup a stoly zdarma.


K akci bude 03. září 2011 vydána i speciální příležitostná poštovní dopisnice. Námětem levé části dopisnice je obraz z vídeňské galerie Albertinum, na kterém je zobrazen příjezd dostavníku sasko-těšínského vévody Alberta Kazimíra (1738-1822), manžela dcery císařovny Marie Terezie (Marie Kristýny) v roce 1817 do Piešťan. Na léčení, inu jak jinak...













Žádné komentáře:

Okomentovat