Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2011/08/22

ČESKO - Nový přítisk na kuponech

Dne 15. srpna 2011 byl vydán nový přítisk na kuponech, a to u příležitosti konání "První česko-slovenské filatelistické výstavy Vysoké Mýto 2011". Přítisk - se znakem města - je umístěn na kuponech známky nominální hodnoty "A" (tuzemské výplatné, v den vydání ekvivalent 10,00 CZK) emise "Rozvoj filatelie".


Známka s kuponem vyšla v nákladu 60 kusů přepážkových listů, objednávky lze poslat na adresu: Klub filatelistů 05-11, Českých bratří 744/IV., 566 01 Vysoké Mýto.

Co námětově dodat k městskému znaku? Město bylo založeno králem Přemyslem II. roku 1265. Původně (nejpozději od roku 1350) užívalo město na své pečeti a pak i ve znaku okřídleného dvounohého draka, jakoby ve skoku doprava obráceného, ohlížejících se však doleva hlavou na dlouhém krku, s ocasem stočeným dole do smyčky. Král Vladislav II. polepšil 20. října 1471 tento znak tím, že k drakovi přidal sv. Jiří, který draka zabíjí. Takto polepšeného znaku užívá město podnes.

Popis znaku: na červeném štítě je podoba sv. Jiří ve skvostném stříbrném brnění se zlatými nákolenicemi a struhami. Na kučeravých světlých vlasech má zlatou čelenku se zlatým křížem nad čelem. Od pravého ramene vlají dozadu cípy zeleného roucha. Jede na bílém koni. Uzda, kterou drží v levici, a třmeny jsou zlaté, sedlo přirozené barvy. Na levici má sv. Jiří modrý terčový štít se zlatým křížem, v pravici drží zlaté kopí, jímž probodává hrdlo zeleného draka, letícího na zádech pod koněm.

Žádné komentáře:

Okomentovat