Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2013/06/05

ČESKO (Praha) - Pozvánka na odbornou přednášku

Zpráva pro členy Klubu filatelistů, sběratelů specializovaných oborů, 00-15 Praha a přátele klubu



Vážení přátelé,

dovolujeme si vám připomenout zítřejší klubovou schůzku (čtvrtek 6. června 2013), konanou od 16.00 hodin v sále Dřevák v 1. patře Domu Portus (občanské sdružení Život 90), v Praze 1, ulice Karoliny Světlé 18 (roh s ulicí Betlémskou). Součástí schůzky bude přednáška předsedy klubu Ing. Josefa Chudoby, Ph.D. "Specializované obory filatelie zabývající se obdobím Československa 1918 - 1939 a jejich odraz v článcích filatelistických časopisů", doprovázená ukázkami dokumentů a materiálů přednášejícího, promítanými na plazmovou obrazovku. Přednáška začne v 16.30 hodin.


Přednášející Ing. Josef Chudoba, Ph.D., sbírá známky od roku 1993, specializovaně se filatelisticky zabývá sbíráním známek a poštovní historie Československa v období 1918 až 1939. Od roku 2005 je členem výboru Společnosti sběratelů československých knihtiskových známek SČF, kde v současné době vydává její Zpravodaj. Dále je předsedou Klubu filatelistů 04-01 Liberec. Přispívá články do časopisu Filatelie. 

Ing. Josef Chudoba, Ph.D., v posledních několika letech také soustavně sbírá filatelistickou literaturu, ze které vytvořil bibliografický přehled odborných článků. Přehled se týká především vydaných známek, celin, celistvostí, razítek, poštovní historie a padělků. Vytvořená bibliografie by měla pomoci sběratelům k jednoduššímu přehledu ve specializovaných oborech. Dílo je v současné době prakticky hotovo a na přednášce v našem klubu bude poprvé představeno širší veřejnosti. Pro zajímavost lze uvést, že obsahuje odkazy na 9500 článků a má více než 2600 stran. Bibliografie bude zájemcům ukázána s možností vyjádřit svůj odborný názor k určité specializované tématice.


Příjezd lze v současné situaci po povodni v Praze doporučit tramvajemi 9 nebo 22 do zastávky Národní divadlo, odtud pěšky ulicí Karoliny Světlé k Domu Portus (viz přiložená mapka). Chtěli bychom upozornit, že provoz metra je ve stanicích v centru Prahy přerušen a že jsou zrušeny některé tramvajové linky, např. 6 a 17. Pro veškerou dopravu je neprůjezdné Smetanovo nábřeží. Na druhé straně jsou zavedeny náhradní tramvajové linky X-A, X-B a autobusová linka X-C, které však nemají zastávky u Národního divadla. Situace se má nadále zlepšovat, a tak lze pro zjištění aktuálních možností dopravního spojení doporučit internetové stránky Dopravního podniku hlavního města Prahy http://www.dpp.cz/

Těšíme se na Vaši účast.

Za výbor Klubu filatelistů, sběratelů specializovaných oborů, 00-15 Praha zdraví

Ing. Pravoslav Kukačka, jednatel a správce klubové e-mailové schránky


P.S.: Ve vstupním vestibulu Domu Portus si stále ještě můžete prohlédnout dvě malé výstavky "Z historie klubu a sběratelství specializovaných oborů" a "Ukázky z díla rytce Mildy Bláhy".

Žádné komentáře:

Okomentovat