Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2012/03/31

ALDERNEY - aneb Titanic podruhé!

Druhou část povídání o známkách k 100. výročí potopení Titaniku začínáme na ostrově Guernsey. Kromě vydávání vlastních známek totiž vydává i známky pro svou dependenci - ostrov Alderney. Což je jistě z hlediska námětového sbírání velmi praktické. Najednou jsou tu dvě známkové země, každá s relativně velmi střídmou emisní politikou...


Malá mapa napoví, že se nacházíme v prostoru mezi Velkou Británií a Francií, na takzvaných kanálových (či chcete-li Normandských) ostrovech. Ale dosti zeměpisu...


Ve středu 22. února 2012 vyšla šesti kusová série poštovních známek Alderney (dependence Guernsey) hodnot 36, 47, 48, 52, 61 a 65 pencí, tedy celkem 3,09 GBP (libry šterlinků). Známky podle návrhu Nicka Wattona jsou tištěny vícebarevným ofsetem v malých tiskových listech po deseti kusech známek.


A zde již pozvolna začíná sběrateli tuhnout úsměv. Desetibloky - navíc ještě doplněné texty a obrazovou částí - vychází prostým vynásobením na celých 30,9 GBP.


Samotnou sérii známek vydavatel nabízí k dodání v prezentačním obalu, doplněným o informací o emisi a technických parametrech vydání. Cena tohoto materiálu je 3,99 GBP, tedy zvýšená o 0,90 GBP oproti nominální hodnotě známek.  


K emisi standardně vychází jedna obálka prvního dne vydání (FDC) s kompletní vylepenou emisí, opatřenou otisky razítka prvního dne vydání. Cena FDC s velmi decentní kresbou v levé části je 4,29 GBP.


Posledním materiálem vydávaným k této emisi je speciální známkový sešitek, který obsahuje šest čtyř bloků (každý v podobě malého aršíku), od každé vydávané hodnoty jeden, a stojí celkem 12,36 GBP (tato cena je čtyř násobkem ceny jedné série). 


Podtrženo a sečteno: základní série, desetibloky, prezentační obal, obálky prvního dne vydání (FDC) a známkový sešitek obnášejí celkem hodnotu 54,63 GBP (libry šterlinků). Což při čtvrtečním (29.03.2012) kurzu České národní banky (1 GBP = 29,649 CZK) reprezentuje celkem 1.619,72 CZK. Ostatně ani lodní lístky na Titanic nebyly zadarmo... 

Žádné komentáře:

Okomentovat