Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2011/11/25

SLOVENSKO - Poštovní známka "Umění"

Dnešního dne vychází na Slovensku nová emise poštovních známek s tradičním názvem "Umění". Známka nominální hodnoty 1,20 EUR (katalogové označení 0507) je v rámci "tradiční" emise svým provedením poněkud "netradiční".


Vydavatel opustil při grafickém ztvárnění přepisu uměleckého díla v jeho popisu standardní uvedení jména autora a název výtvarného díla. Tentokrát je uveden dominantní název "Ján Sambucus", což je pouze jméno zobrazované osoby, autor dřevorytu Tobias Stimmer má své jméno uvedeno podél levé strany, podél pravé strany je uvedeno jméno držitele: Galerie města Bratislavy. Tento - již zmíněný - standard trval u známek Slovenské republiky od roku 1993, u známek předchozího státu - Československa - nepřetržitě od roku 1966 do roku 1992.


Známka je vydávána v tradičních čtyř kusových přepážkových listech s jednou spojkou. Byla tištěna ocelotiskem z plochých desek v kombinaci s ofsetem v Poštovní tiskárně cenin Praha a.s. v celkovém nákladu 90.000 kusů známek (celkem 22.500 kusů přepážkových listů).


původní podklad pro známku "Johannes Sambucus, lékař a historik" z díla "Jean-Jacques Boissard: Bibliotheca chalcographica" (1652-1669)

Johannes Sambucus (1531-1584), rodák z Trnavy (slovensky: Ján Sambucus, maďarsky: Zsámboki János), byl slavný básník, polyhistorik a lékař. Na císařském dvoře Ferdinanda I. zastával postavení dvorního historika. Již z toho je patrné, že se jednalo o postavu mimořádnou, širokých zájmů v různých oblastech vědy a umění. 



Se známkou vychází obálka prvního dne vydání (FDC), tištěná v bratislavské firmě TAB s.r.o. ocelotiskem z plochých desek v nákladu 3.200 kusů. V obrazové části obálky je jedna z ilustrací ze sbírky "Emblemata". Tato sbírka alegorických obrazů s komentáři ve formě poučení a krátkých filosofických traktátů vyšla v Antverpách roku 1566 (II. vydání), graficky ji doprovodil Pietro van den Borcht (1535-1608).


Slavnostní inaugurace příležitostné poštovní známky se koná právě dnes v Trnavě, na městské radnici (Hlavní ulice č. 1) od 15.00 hodin. V budově radnice bude od 14.30 do cca 16.30 hodin zřízena příležitostná poštovní přepážka, která bude nabízet sběratelské materiály a používat výše zobrazené příležitostné poštovní razítko.

POFIS Bratislava pro sběratele známek Slovenské republiky připravil malé překvapení v podobě příležitostného otisku rytiny přepážkového listu, číslovaného, v černé barvě s přeškrtnutou nominální hodnotou natištěných známek. Jeho náklad a prodejní cena zatím není známa, budeme informovat dodatečně. Datum vydání je stejné jako u známky - 25. listopadu 2011.



Žádné komentáře:

Okomentovat