Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2017/09/01

ČESKO - Nové poštovní známky (CZ 0941) "Odbojová skupina Tři králové"

Ve středu 6. září 2017 bude vydána v tento den v pořadí již třetí emise příležitostných poštovních známek České republiky. Jde o jedno známkovou emisi vydanou pod názvem "Odbojová skupina Tři králové", která připomíná hrdinství tří odbojářů, bojovníků proti německé okupaci za II. světové války. Jedná se o podplukovníka Josefa Balabána (1894-1941), dnes in memoriam povýšeného do hodnosti generálmajora, dále štábního kapitána Václava Morávka (1904-1942), dnes in memoriam povýšeného do hodnosti brigádního generála, a podplukovníka Josefa Mašína (1896-1942), dnes in memoriam povýšeného do hodnosti generálmajora.   


Grafický návrh známky nominální hodnoty 16,00 CZK (výplatné za standardní dopis do hmotnosti 20 gramů v tuzemsku) provedl pan Karel Zeman. Známka (katalogové označení 0941) je tištěna technikou vícebarevného ofsetu v přepážkových listech (PA) po padesáti známkách.


Společně s příležitostnou poštovní známkou je vydávána i obálka prvního dne vydání (FDC) v celkovém nákladu 3.500 kusů. Grafický návrh provedl rovněž pan Karel Zeman, rytinu pan Martin Srb. Katalogové označení obálky je 0941 FDC, prodejní cena v den vydání je 32,00 CZK.


Příležitostné poštovní razítko prvního dne vydání zobrazuje kulatý knoflík uniformy prvorepublikové armády v horní části doplněný textem "PRAHA", ve spodní datem vydání emise "6. 9. 2017".


Ostatně na vojenskou uniformu odkazuje i československý odznak z důstojnické čepice, kompozičně doplněný třemi zbraněmi v obrazové, levé, části obálky.


Posledním sběratelským materiálem vydávaným společně s touto emisí je list s nalepenou poštovní známkou, tzv. nálepní list (NL), oraženou příležitostným razítkem prvního dne, doplněný texty s informacemi o vydání. Jeho katalogové označení je 0941 NL, prodejní cena v den vydání je 18,00 CZK.

Žádné komentáře:

Okomentovat