Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2017/09/02

ČESKO - Nové poštovní známky (CZ 0942) "Mauritius v Česku"

V pořadí čtvrtá emise naplánovaná na středu 6. září 2017 bude patřit jen jedné výplatní poštovní známce. Známka nominální hodnoty "A" (v den vydání ekvivalent 16,00 CZK, tedy výplatnému za standardní dopis do 20 gramů zasílaný v tuzemsku), jejíž katalogové označení je 0942, vychází pod názvem "Mauritius v Česku".


Autoři výtvarného návrhu poštovní známky tištěné plnobarevným ofsetem jsou Libuše Knotková a Kamil Knotek, známky jsou na poštovní přepážky dodávány v arších (PA) o padesáti kusech.


Nebývá příliš obvyklé, aby s výplatní poštovní známkou vycházela i obálka prvního dne vydání (FDC), ale i tím, že se jedná o připomenutí 170. výročí od vydání toho pravého "Mauritia" (červená a modrá známka vyšly v nákladu po 500 kusech dne 20. září 1847), je možné udělat výjimku.


Razítko prvního dne vydání v sobě komponuje portrét mladé královny Victorie s mapou České republiky. V horní části doplněné datem vydání emise "6. 9. 2017", v části spodní textem "OLOMOUC".


Vlastní kresba obrazové části obálky prvního dne vydání (FDC) kombinuje známku hodnoty dvou pencí s portrétem "krále filatelistů" Filipem Ferrarym de La Renotiérem a jeho životopisnými daty (1850-1917). Obálka (katalogové označení 0942 FDC) je vydávána v nákladu 4.500 kusů a v den vydání je její prodejní cena 32,00 CZK.


Posledním materiálem, standardně vydávaným ke každé emisi poštovních známek je list s nalepenou poštovní známkou, tzv. nálepní list (NL), oraženou razítkem prvního dne vydání a doplněný údaji o vydávané emisi. Jeho katalogové označení je 0942 NL, prodejní cena ke dni vydání 18,00 CZK.

Žádné komentáře:

Okomentovat