Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2017/08/31

ČESKO - Nové poštovní známky (CZ 0940) "Technické památky: Veřejné plynové osvětlení ulic"

Ve středu 6. září 2017 bude vydána další emise známek České republiky, tentokrát pod názvem "Technické památky: Veřejné plynové osvětlení ulic" a to u příležitosti 170. výročí této události.


Známková emise představuje v grafickém návrhu pana Pavla Sivka (a v ryteckém provedení pana Miloše Ondráčka) jednu poštovní příležitostnou známku nominální hodnoty 16,00 CZK (výplatné za standardní dopis do hmotnosti 50 gramů v tuzemsku). Známka (katalogové označení 0940) - s motivem historické plynové lampy - je tištěna rotačním ocelotiskem kombinovaným hlubotiskem, ve dvojím provedení.  


V archovém, přepážkový list (PL) obsahuje třicet kusů známek. A v sešitkovém, kde známkový sešitek (ZS) obsahuje celkem osm poštovních známek a čtyři potištěné kupony ve stejném provedení. Celková nominální hodnota známkového sešitku je 128,00 CZK, jeho katalogové označení je 0940 ZSZnámkový sešitek vychází v celkovém nákladu 16.000 kusů.



Současně je vydávána i obálka prvního dne vydání (FDC), katalogové označení 0940 FDC, a to v celkovém nákladu 4.500 kusů. I zde je autorem grafického návrhu pan Pavel Sivko, autorem rytiny pan Miloš Ondráček. Prodejní cena obálky prvního dne (FDC) je v den vydání 32,00 CZK.


Motivem příležitostného razítka prvního dne vydání je plynová lampa doplněná textem "PRAHA" a datem vydání emise "6.9.2017".


Námětem kresby umístěné v levé části obálky prvního dne vydání je šest různých historických plynových lamp, z nichž jednu rozsvěcuje plynárenský pracovník - "lampář". 


Posledním sběratelským materiálem vydávaným k této emisi je list s nalepenou poštovní známkou, tzv. nálepní list (NL), oraženou příležitostným razítkem prvního dne vydání. List je dále opatřen textem s informacemi o emisi. Jeho katalogové označení je 0940 NL, prodejní cena v den vydání je ve výši 18,00 CZK


Žádné komentáře:

Okomentovat