Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2011/07/17

Nová země, nová měna, nové známky...

Před týdnem jsme na stránkách tohoto blogu oznamovali vznik nové země - Republiky Jižní Súdán. V té době ještě nebyly známy kroky nové vlády v oblasti bankovnictví a pošt. Nyní již můžeme poskytnout další informace.

Prezident Republiky Jižní Súdán generál Salva Kiir Mayardit v pátek 15. července 2011 podepsal Zákon o zřízení Centrální banky Jižního Súdánu. V pondělí 18. července budou dány do oběhu nové vzory bankovek Republiky Jižní Súdán, a to hodnot 1, 5, 10, 25, 50 a 100 SSP. Zkratka SSP reprezentuje jihosúdánskou libru, výměna bankovek za stávající s měnou v súdánských librách (SDG) proběhne v poměru 1:1. Budoucně se však směnný kurz může (i významně) lišit.



Na poli poštovních známek (a filatelie) - dne 13. července 2011 byly na tiskové konferenci v Jubě představeny nové vzory poštovních známek hodnot 1, 2,5 a 3,5 SSP, již s hodnotou uvedenou v nové měně státu. Předpokládaný náklad je 100.000 kusů sérií.
Zároveň bylo představeno i poštovní razítko používané v den vzniku nového státu, - 9. července 2011, znehodnocovací vlnovky jsou ve státních barvách.


O dalších materiálech nové známkové země - Republiky Jižní Súdán - Vás budeme na těchto stránkách samozřejmě informovat. 

Žádné komentáře:

Okomentovat