Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2011/07/25

ČESKO - Dopisnice (I. čtvrtletí 2011)

V čase prázdnin nastávají chvíle klidu, kdy je možno bilancovat předchozí období roku. O to se pokusíme na poli dopisnic vydávaných v České republice, a to jak standardních, tak i příležitostných či obrazových. 

První dopisnice tohoto roku byla vydaná 20. ledna pod názvem "Historická poštovní trubka" s nominální hodnotou "A" (v době vydání ekvivalent 10,00 CZK, tuzemské výplatné). Určením (typem) je vydána jako dopisnice pro přítisky.Tedy s volnou levou částí (bez linek pro odesílatele) a je určena pro obchodní a propagační využití. Dopisnice bude podle provozní potřeby průběžně dotiskována.
Dopisnice je prodávána s příplatkem 1,00 CZK k nominální hodnotě, tedy v době vydání za celkovou částku 11,00 CZK.


Obrazová část natištěné poštovní známky zobrazující poštovní trubku je převzata z kuponu sešitkového vydání emise "Tradice české známkové tvorby" vydané v roce 2011 (katalogové označení 0667).

Druhá dopisnice byla vydána 23. března pod názvem "Václav Brožík" s nominální hodnotou "A" (v době vydání ekvivalent 10,00 CZK, tuzemské výplatné). Určením (typem) je vydána jako dopisnice příležitostná, k 160. výročí narození českého malíře Václava Brožíka. Celkový náklad dopisnic je 4.300 kusů.
Dopisnice je prodávána s příplatkem 5,00 CZK k nominální hodnotě, tedy v době vydání za celkovou částku 15,00 CZK.
 
 
V obrazové části natištěné poštovní známky je vyobrazen portrét malíře Václava Brožíka (1851-1901) s paletou se štětci a životopisnými daty. V obrazové části dopisnice je umístěna ve výtvarném provedení Pavla Sivka americká známka z jubilejní série z roku 1892, v jejímž motivu je zobrazen obraz Václava Brožíka "Kryštof Kolumbus na dvoře španělském" z roku 1884 a malířův podpis.
 
Poslední - třetí - dopisnice prvního čtvrtletí byla vydána rovněž 23. března pod názvem "50 let OECD" s nominální hodnotou "Z" (v době vydání ekvivalent 21,00 CZK, výplatné zámoří, prioritně). Určením (typem) je vydána jako dopisnice příležitostná, k již 50. výročí založení mezinárodní Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Celkový náklad dopisnic je 3.700 kusů.
Dopisnice je prodávána s příplatkem 5,00 CZK k nominální hodnotě, tedy v době vydání za celkovou částku 26,00 CZK.
 
 
V obrazové části natištěné poštovní známky je vyobrazena mapa světa, v elipse před ní text 50 let OECD a letopočty 1961/2011. V obrazové části dopisnice jsou umístěny ve výtvarném provedení Jana Ungráda obě zemské polokoule v podobě symbolických kruhů s pařížskou budou OECD v pozadí, mezi nimi jubilejní logo vytvořené k padesáti letům organizace.  Uprostřed pod nimi dvouřádkový text "50 LET ORGANIZACE PRO HOSPODÁŘSKOU SPOLUPRÁCI A ROZVOJ".

Žádné komentáře:

Okomentovat