Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2011/07/01

Den s vůní benzínu...

Dnešního dne vydává Slovenská pošta a.s. novou příležitostnou emisi známek pod názvem "Technické památky - Historická vozidla". 

První známka této dvouznámkové emise hodnoty 0,40 EUR (katalogové označení 0501) zobrazuje populární československý předválečný automobil značky Aero 30. Známka vychází v arších po 50 kusech, byla vytištěna v Poštovní tiskárně cenin Praha a.s. technikou rotačního ocelotisku kombinovaného s ofsetem, v celkovém nákladu 1.000.000 kusů. Autorem výtvarného návrhu známky je akademický malíř Marián Komáček, rytcem známky je František Horniak.


Druhá známka hodnoty hodnoty 0,80 EUR (katalogové označení 0500) zobrazuje proslavený československý aerodynamický automobil značky Tatra 57, vyráběný v letech 1936-50. Známka vychází v arších po 50 kusech, byla vytištěna v Poštovní tiskárně cenin Praha a.s. technikou rotačního ocelotisku kombinovaného s ofsetem, v celkovém nákladu 1.000.000 kusů. Autorem výtvarného návrhu známky je akademický malíř Peter Augustovič, rytcem známky je Mgr. art. Ľubomír Žálec, ArtD.


Se známkami vychází i dvě obálky prvního dne vydání (FDC), první z nich se známkou hodnoty 0,40 EUR (katalogové označení FDC 501) v prodejní ceně 1,30 EUR v obrazovém provedení akademického malíře Mariána Komáčka. FDC byla vytištěna v bratislavské společnosti TAB s.r.o. hlubotiskem, v nákladu 3.300 kusů. 


Druhá se známkou hodnoty 0,80 EUR (katalogové označení FDC 500) v prodejní ceně 1,70 EUR, obrazové provedení akademický malíř Peter Augustovič. FDC byla vytištěna ocelotiskem z plochých desek (rytina: Mgr. art. Ľubomír Žálec, ArtD) v bratislavské společnosti TAB s.r.o. , v nákladu 3.300 kusů.  


Dále byly vydány i dva nálepní listy, první z nich se známkou hodnoty 0,40 EUR (katalogové označení 091 NL 501/11) v prodejní ceně 0,91 EUR v obrazovém provedení akademického malíře Mariána Komáčka.


Druhý se známkou hodnoty 0,80 EUR (katalogové označení 090 NL 500/11) v prodejní ceně 0,91 EUR v obrazovém provedení akademického malíře Petra Augustoviče.


Zatím neznáme celkové náklady nálepních listů. Co je velmi zajímavé, je číslování známek vydavatelem. Pravděpodobně to znamená, že nejprve vychází v rámci emise známka vyšší nominální hodnoty, teprve poté nižší. Nebývá to obvyklé, ale rozhodující slovo má zde vydavatel.

Tato emise má pravděpodobně "našlápnuto" na komerční úspěch, vždyť milovníků automobilů a automobilismu i mezi sběrateli-filatelisty je velké množství. Známky i doplňkové materiály (FDC, nálepní listy) mají vysokou grafickou úroveň a tak nezbývá nic jiného, než Slovenské poště a.s. v den vydání poblahopřát. 

Ještě k doplnění pro námětové sběratele. Společnost PRESSFIL Plzeň s.r.o. v rámci vydávaných poštovních příležitostných přítiskových dopisnic vydala v roce 2009 v rámci tříkusové emise "RETRO PRAGUE 2009" i dopisnici věnovanou značce Aero, právě s vyobrazeným vozem typu 30 (z roku 1934) v nákladu 1.000 kusů.


V roce 2007 pak vyšla příležitostná přítisková dopisnice vydaná k 60. výročí první cesty legendární dvojice Hanzelky a Zikmunda, kde v obrazové části byl použit záběr na jejich automobil - Tatru 57. Zároveň bylo na "hradní" poště "119 00 Praha 012" používáno příležitostné razítko v orážecím stroji s vyobrazením stejného tématu. Dopisnice byla vydána v nákladu 1.000 kusů. 


Více informací o příležitostných přítiskových dopisnicích vydávaných společností PRESSFIL Plzeň s.r.o. můžete získat na speciálních webových stránkách věnovaných právě těmto produktům vydávaným od roku 2006 doposud: http://dopisnice.blogspot.com.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat