Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2011/07/26

ČESKO - Mimořádná výrobní vada tisku známek

Dne 7. října 1998 byla vydána tradiční emise dvou příležitostných poštovních známek České republiky pod názvem "Krásy naší vlasti". První ze známek - hodnoty 8,00 CZK - zobrazuje chrám sv. Barbory v Kutné Hoře, druhá - hodnoty 11,00 CZK - barokní zámek ve Valticích na Moravě. Oba objekty figurují na seznamu zapsaných památek UNESCO.


Známky byly tištěny ocelotiskem z plochých desek, na pošty byly distribuovány v přepážkových listech (arších) o osmi známkách. Jejich katalogové označení je 0193 a 0194, celkový náklad: 674.400 kusů (tj. 84.300 kusů přepážkových listů) a 649.600 kusů (tj. 81.200 kusů přepážkových listů).
Vlastní vydání známek bylo oznámeno ve Věstníku České pošty částka 20, vydaném 24. září 1998 pod číslem 342 (Pokyny a sdělení). U známky hodnoty 8,00 CZK bylo oznámeno její vydání v barvách: černohnědá, okrová, modrá a zelená, u známky 11,00 CZK: černohnědá, okrová, červená, modrá.

Tento týden byl zjištěn přepážkový list hodnoty 11,00 CZK (Valtice) s velmi výraznou výrobní vadou tisku - dvojitým tiskem modré barvy.  


Tak to je on. Už při jeho srovnání se "standardním" přepážkovým listem vyniknul na první pohled sytý - výrazný - tisk modrou barvou (oblaka),  dále jakoby "rozmazaný" tisk nápisu UNESCO a velmi výrazná modrá okna zámku. 

standardní známka (známkové pole - ZP - 2) sloužící k srovnávacím účelům

známka (ZP  2) s dvojitým tiskem modré barvy

známka (ZP  8) s dvojitým tiskem modré barvy

Při podrobnějším zkoumání za pomocí lupy a scaneru byl verdikt naprosto jasný. Sytá oblaka nad budovou zámku vznikla nepatrným posunem druhého tisku vůči tisku prvnímu, "rozmazaný" nápis a logo UNESCO prozradil to samé. Navíc při detailnějším zvětšení je patrný i druhý slabší tisk - zvláště v nápisu. 

 detail mraků nad zámkem (ZP 2) - dvojitý tisk modré barvy

detail loga a textu UNESCO (ZP 8) - dvojitý tisk modré barvy

Spekulovat o tom, který tisk modrou barvou byl první, který druhý (slabší a silnější) nemá zřejmě cenu. Důležité je, že po více než dvanácti letech se podařilo najít výraznou vadu tisku, která je vzhledem k použité tiskové technice naprosto ojedinělá. Je tak velmi pravděpodobné, že majitel tohoto chybotisku se ve své specializované sbírce bude chlubit naprosto mimořádným dokladem výrobního postupu při tisku této známky.

Žádné komentáře:

Okomentovat