Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2016/04/27

ČESKO - Nová poštovní známka "Otakárci"

Dnes - ve středu 27. dubna 2016 - vychází další emise poštovních známek České republiky. Námětem výplatní poštovní známky "Otakárci" nominální hodnoty 16,00 CZK (katalogové označení 0883) jsou otakárek fenyklový (Papilio machaon) a otakárek ovocný (Iphiclides podalirius).


Výplatní poštovní známka vychází v souvislosti se změnou vnitrostátních poštovních tarifů - standardní dopis do hmotnosti 50 gramů - z 13,00 CZK na novou hodnotu 16,00 CZK. Je tištěna plnobarevným ofsetem, v přepážkových listech po padesáti kusech. Autoři kresby jsou manželé Libuše a Jaromír Knotkovi. 


Společně se známkou je vydáván i list s nalepenou poštovní známkou a otiskem razítka prvního dne vydání, tzv. nálepní list (NL). V levém spodním rohu je označen "2016" (rok vydání), v pravém písmenem "A" (první emise výplatních známek v tomto roce). Jeho katalogové označení je 0883 NL, prodejní cena v den vydání je 18,00 CZK.


Vzhledem k tomu, že u této emise známek nebyla vydána obálka prvního dne vydání (FDC), jako náhradu přikládáme video, kde hlavním hrdinou je otakárek fenyklový (Papilio machaon).

Žádné komentáře:

Okomentovat