Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2011/04/10

Představení nových dopisnic

Zítra, v pondělí 11. dubna 2011, se v předvečer 50. výročí letu Jurije Alexejeviče Gagarina bude konat v plzeňské "Galerii U Andělíčka" (na adrese Veleslavínova ul. 30) od 17.00 hodin vernisáž výstavy "Jednoho obrazu k 50. výročí letu prvního člověka do vesmíru". Součástí vernisáže - za přítomnosti zástupců Velvyslanectví Ruské federace v Praze a Konzulátu Ruské federace v Karlových Varech - bude i představení dvou nových poštovních příležitostných dopisnic České pošty s.p., v grafickém provedení společnosti PRESSFIL, vydaných v omezeném nákladu k této události.


První je věnována 12. dubnu 1961 - připomenutí 50. výročí letu Jurije Alexejeviče Gagarina, doplněná o autentickou barevnou fotografii, kosmonautův podpis a zmenšenou příležitostnou nezoubkovanou poštovní známku Sovětského svazu vydanou v roce 1961.


Druhá dopisnice připomíná datum pozdější - 28. duben 1961 - kdy do Československé socialistické republiky přiletěl jako do první země po svém slavném letu Jurij Alexejevič Gagarin. Praha mu připravila neobyčejně vřelé a nadšené přijetí, na které si ještě mnozí pamětníci bezpochyby vzpomínají. Do obrazového motivu dopisnice byla zvolena černobílá fotografie, doplněná o kosmonautův pozdrav československému lidu.


Obě dopisnice mají natištěnou známku s motivem poštovní trubky a s nominální hodnotou "A" (tuzemský poštovní styk), která je v současné době ekvivalentem hodnoty 10,00 CZK. Dopisnice si budou moci všichni zájemci opatřit během vernisáže výstavy. Výstava potrvá do 10. května letošního roku.

Žádné komentáře:

Okomentovat