Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2011/04/14

"Bramborové" razítko České pošty s.p. - matení pojmů pokračuje

Jak zde již proběhla informace, bylo na novém pamětním listě České pošty s.p. použito - dle slovníku vydavatele "první pamětní razítko České pošty s.p.", dle slovníku realističtějšího "kašet" - cosi, co moc společného s filatelií nemá. Tedy zjednodušeně: někdo vzal bramboru, rozříznul ji, provedl "rytinu" nožem, vzal z dětských razítek barvící polštářek a razil a razil, a někdy i známky, ale opatrně "přes roh", to bude velká vzácnost, panečku! Je ovšem velmi smutné, že to udělá sám vydavatel, který navíc velmi podobná, ale "ruční příležitostná poštovní razítka" sám vyrábí a používá! Mimochodem, nepřijde Vám to poněkud matoucí?

Ostatně jak vyplývá z informací zveřejněných na internetovém blogu expo-net (odkaz přidávám: http://expo-net.blogspot.com/2011/04/50-vyroci-kosmickeho-letu-jurije.html) České poště s.p. se podařilo zmást i autora grafického návrhu razítka: "Autor Jan Ungrád, autor prvního pamětního razítka byl zklamán, že na hlavní poště v Praze není razítko k širokému použití a že Pamětní listy jsou v den vydání vyprodány. Byl zklamán asi oprávněně, protože nezaregistroval, jako spousta sběratelů, statut Pamětního razítka (které je ze všeho nejvíce podobné razítku dne vydání na FDC, avšak trochu více nepřístupnější, pokud se aktuálně nezajímáte a nečtete filatelistický tisk...).
Proč je razítko pamětní? Protože je použito jen na Pamětním listu České pošty, s.p. číslo 5/2011."
 
Přiznám se, že po přečtení tohoto odstavce na mne padl smutek - co nás (sběratele) asi bude čekat v následujících letech? Na druhou stranu, ještě máme čas se pokusit tuto pozvolna se zavádějící "praxi" ukončit a zrušit. Jaký je Váš názor?
 

Žádné komentáře:

Okomentovat