Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2016/05/16

ČESKO - Nová poštovní známka "Pražský hrad"

Ve středu 18. května 2016 bude vydána nová poštovní známka České republiky. Jedno známková emise "Pražský hrad" svým námětem připomíná detail významného díla malíře Lucase Cranacha staršího (1472-1553) "Pražský oltář", a sice postavu svaté Barbory.


Příležitostná poštovní známka nominální hodnoty 38,00 CZK (katalogové označení 0886) je tištěna pětibarevným ocelotiskem z plochých desek v barvě okrové, červené, rubínové, šedé a černé. Autorem rytiny je pan Miloš Ondráček. Známka je vydávána v přepážkových listech (PL), které obsahují čtyři kusy známek (v celkové nominální hodnotě 152,00 CZK).


Celkem bylo vydáno 25.000 kusů přepážkových listů (PL), celkový náklad známek je tak rovných 100.000 kusů.


Současně je vydávána i obálka prvního dne vydání (FDC), která vyjde v nákladu 3.400 kusů (katalogové označení 0886 FDC). Cena obálky (v den vydání) je stanovena na 52,00 CZK.


Motivem její obrazové části (v ryteckém provedení Miloše Ondráčka) je erb rodiny Cranachů - okřídlený had s korunkou a prstenem. 


Motiv draka z erbu a iniciály malíře "LC" jsou hlavními motivy razítka prvního dne vydání doplněného o text "OBRAZÁRNA PRAŽSKÉHO HRADU", použitého ke "znehodnocení" známky vylepené na obálce prvního dne vydání (FDC).


Dalším sběratelským materiálem je list s nalepenou poštovní známkou (tzv. nálepní list) rovněž oraženou příležitostným poštovním razítkem. List (katalogové označení 0886 NL) je v levém spodním rohu označen letopočtem "2016" (rok vydání), v pravém číslicí "12" (pořadové číslo emise). Prodejní cena listu s nalepenou poštovní známkou (NL) v den vydání je 40,00 CZK.

Žádné komentáře:

Okomentovat