Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2016/05/24

ČESKO - 24. květen, den 4. volby prezidenta republiky (1934)

Ve čtvrtek dne 24. května 1934 proběhla v pořadí již čtvrtá volba prezidenta Československé republiky, kdy byl opětovně zvolen Tomáš Garrigue Masaryk (07.03.1850-14.09.1937).


Filatelistických materiálů, jak doložit volbu samotnou se dochovalo pouze několik - a to pouze ve formě denních ručních poštovních razítek v červené barvě, které byly používány u několika poštovních úřadů.


stenozáznam volby prezidenta naleznete na odkazu zde

zvukový záznam volby prezidenta naleznete na odkazu zde


Jednalo se o následující pražské poštovní úřady (vždy byla vyčleněna pouze část razítek k orážení červenou barvou):
"PRAHA 1" - razítka s rozlišovacím označením: "4g", "4h", "4k", "4p", "4s" (celkem 5 razítek),
"PRAHA 10 HRAD" - razítka s rozlišovacím označením: "a", "b", "c", "d", "e", "f", "g", "h", "i" (celkem 9 razítek),
"PRAHA 11" - razítko s rozlišovacím označením: "a" (celkem 1 razítko),
"PRAHA 25" - razítka s rozlišovacím označením: "1f", "1j", "1k", "4ch" (celkem 4 razítka),
"PRAHA 28 SENÁT NÁRODNÍHO SHROMÁŽDĚNÍ" - razítka s rozlišovacím označením: "a", "b", "c" (celkem 3 razítka), a
"PRAHA 29 SNĚMOVNA POSLANECKÁ NÁRODNÍHO SHROMÁŽDĚNÍ" - razítka s rozlišovacím označením: "a", "b", "c", "d" (celkem 4 razítka). 
Poštovně prošlých celistvostí se z tohoto dne zachovalo velmi málo, častější jsou známky nalepené na lístcích či kartonech a oražené z ochoty. 



Další možností, jak volbu prezidenta republiky filatelisticky doložit, je použít příležitostné obrazové dopisnice "Ze života prezidenta Masaryka" vydané 7. března 1936 (v den 86. prezidentových narozenin). 
Celý soubor obsahoval dvacet dopisnic, volbu dokládaly dvě. Dopisnice číslo 15 "Prezident republiky T. G. Masaryk zvolen počtvrté prezidentem republiky skládá slib na ústavní listinu (1934)" a číslo 16 "Prezident republiky T. G. Masaryk projíždí Prahou (1934)".


Vzhledem k počtu razítek by bylo možné připomínku této události použít i jako nápad na vytvoření jedno rámového exponátu. Ale vzhledem k četnosti zmíněných razítek by se jednalo o sběratelský úkol pravděpodobně na několik let...


Žádné komentáře:

Okomentovat