Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2016/05/04

ČESKO - Nová poštovní známka "Karel IV."

Dnes - ve středu 4. května 2016 - vychází další emise poštovních známek České republiky. Námětem příležitostné poštovní známky "Karel IV." nominální hodnoty 54,00 CZK (katalogové označení 0885), která vychází v aršíkové úpravě je osobnost českého krále a římského císaře Karla IV. (1316-1378).


Aršík (katalogové označení 0885 A) obsahuje jednu poštovní známku a dva kupóny (umístěné ve sloupci pod známkou). Autorem výtvarného návrhu je pan Jan Kavan, autorem rytiny je pan Miloš Ondráček. Aršík je tištěn kombinací plno barevného ofsetu a černé rytiny.





Společně se známkou (aršíkem) vychází obálka prvního dne vydání (FDC). Nalepená známka je znehodnocena otiskem razítka prvního dne vydání, obrazová část je variací na téma "Král zakládá město".


I zde je autorem grafických návrhů pan Jan Kavan, autorem rytin pan Miloš Ondráček.


Celkový náklad obálek prvního dne vydání (katalogové označení 0885 FDC) je 4.200 kusů, prodejní cena v den vydání je 68,00 CZK.


Společně se známkou (aršíkem) je vydáván i list s nalepenou poštovní známkou a otiskem razítka prvního dne vydání, tzv. nálepní list (NL). V levém spodním rohu je označen "2016" (rok vydání), v pravém písmenem "11" (pořadové číslo emise příležitostných známek v tomto roce). Jeho katalogové označení je 0885 NL, prodejní cena v den vydání je 56,00 CZK.


Žádné komentáře:

Okomentovat