Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2013/04/30

ČESKO - Druhé číslo časopisu "Československá vlaková pošta"

V těchto dnech skončila redakční práce na příspěvcích do druhého čísla časopisu "Československá vlaková pošta". Samotné číslo vychází v pondělí 20. května 2013. A na jaké příspěvky se můžeme těšit?


Částečně tématicky se bude druhé číslo věnovat začátku konce podunajské monarchie a vzniku zárodků samostatného Československa. Z toho nelze vynechat působení československých legií v Rusku, proto se již teď můžete těšit na pokračování seriálu o historii našich ambulantních pošt. Blíže se v něm podíváme na ty opravdu první československé vlakové pošty, které byly provozovány polní poštou československých legionářů.

dopisnice ze série Válčící státy "velké války" (série číslo 2009/19) vydaná 21. července 2009 u příležitosti 95. výročí vzniku první světové války (obrázek převzat z webových stránek vydavatele dopisnic http://dopisnice.blogspot.cz

Rubrika "Vozový park" se podrobněji zabývá dvěma typy vozů z různých období dějin vlakové pošty. Prvním je velmi zajímavý spřažený vůz řady FF, vyráběný v letech 1858-1909. Druhým je čtyřnápravový vůz vagónky Bautzen, dodaný naší poště v roce 1961. Články doplněny plánky, traťovými a továrními fotografiemi.


plánky typů železničních vagonů vlakové pošty převzaty z webových stránek vydavatele časopisu
 
V rubrice "Profil" se můžete dočíst podrobnosti o hodonínských vlakových poštách 576, 577 a 578 a o cvičné vlakové poště učňů olomouckého SOU Spojů č. 680.

fotografie převzata z webových stránek vydavatele časopisu

Více informací naleznete přímo u vydavatele časopisu na jeho webových stránkách "Československé ambulantní pošty".


A dobrá zpráva na závěr. Podařilo se zajistit dotisk prvního čísla, o kterém jsme Vás již informovali na stránkách našeho blogu dne 23. března 2013 v článku "ČESKO - Nový časopis pro sběratele - poštovní historiky". Tedy je možno si první číslo doobjednat! Přejeme příjemné počtení... 

Žádné komentáře:

Okomentovat