Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2024/02/19

Příručka "ČESKOSLOVENSKO - REVOLUČNÍ 1918" (IV. část)

E. ODBORNÉ „PŘEHMATY“ AUTORŮ

Jak již většina sledovatelů našeho videokanálu na platformě YouTube ví, odborně se zabývám poštovní historií na historickém území obou našich republik, tedy i první Československou republikou. A to zejména poštovním použitím známek na celistvostech. Proto mi některá tvrzení autorů v souvislosti s celistvostmi přijdou poněkud neodborná.

Zastavení první – v souvislosti s tzv. Fontanovými přetisky je na straně 48 Příručky zobrazena celistvost popisovaná jako: „Dopis se známkou s jednou z variant Fontanova přetisku, strojové razítko Praha / 4. 11. 1918; správně vyplaceno. Cena 4.000 Kč. (Nahoře detaily známek s přetisky.)

Příručka, str. 48 (vlevo): Dopis se známkami...

Pokud se podáváme na frankaturu – vylepené poštovní známky, tarif ve výši 20 haléřů (platný od 1. září 1918 do 14. května 1919) odpovídá dopisu do 20 gramů v další přepravě. Je zapraven jednou výplatní známkou emise „Císařská koruna“ hodnoty 5 h, dále jednou trojúhelníkovou spěšnou známkou „Bůh Merkur“ hodnoty 5 h (mohla být používána jako výplatní), a jednou doplatní známkou „Přetiskové emise“ hodnoty 10 h (na původní známce s vyobrazením císaře Františka Josefa I., hodnoty 24 h). Tato doplatní známka mohla být využita pouze poštovními úřady, tedy pro běžné odesilatele neplatila. Tedy dopis nebyl správně vyplacen.

Vzhledem k tomu, že se u "znehodnocení" poštovních známek jednalo o otisk strojového denního razítka  poštovního úřadu „Praha 1 – Prag 1“ je velmi pravděpodobné, že obálka byla vhozena do poštovní schránky přímo na budově pražské hlavní pošty v Jindřišské ulici. Ta byla standardně vyprazdňována každou hodinu, tedy obálka byla vhozena mezi desátou a jedenáctou hodinou dopolední. Po příchodu dopisu k doručovací poště „Kralovice u Plzně – Kralowitz beu Pilsen“ nebylo vybráno trestné porto za chybějící částku výplatného ve výši 10 haléřů.

Zastavení druhé – v souvislosti s tzv. Fontanovými přetisky je opět na straně 48 Příručky, kde je zobrazena další celistvost popisovaná jako: „Pohlednice adresovaná na Jaroslava Šulu, vyplacená známkami s jednou z variant Fontánových přetisků. Razítko Kralovice u Plzně / 21. 12. 1918 (den příjezdu T. G. Masaryka do vlasti); správně vyplaceno. Cena 6.000 Kč. (Nahoře detaily známek s přetisky.)

Příručka, str. 48 (vpravo): Pohlednice adresovaná...

Zde nebudu tak dlouhý, omezím se pouze na obdobné konstatování jako u předchozí celistvosti. Není správně vyplacena, neboť celkové výplatné činilo 10 haléřů, ale opět zde byla použita doplatní známka, tentokrát hodnoty 4 h, tedy při dodání zásilky opět nebylo vybráno trestné porto za chybějící částku výplatného ve výši 4 haléřů.

Tedy i tyto dvě celistvosti patří do celé plejády ostatních vyobrazených, které jsou rovněž „divně“ frankované či přefrankované, a do značné míry jsou diskvalifikovány adresami odesilatelů či příjemců.

Tolik jen krátká poznámka ke dvěma celistvostem, které mne na první pohled zaujaly, zvláště tvrzením, že jsou správně vyplacené. Ne nejsou.

 

 F. NÁKUP ZNÁMEK JE INVESTICE

Proti tomuto tvrzení – jenž je součástí reklamy na straně 51 Příručky není co namítat. Ostatně i další slova, nyní budu citovat: „NÁKUP ZNÁMEK JE INVESTICE jako každá jiná – a má tedy samozřejmě i svá rizika. Největší nebezpečí ztráty hrozí sběratelům pří nákupu padělků vzácných známek a dalšího filatelistického materiálu. Bezpodmínečným vyžadováním ověření pravosti zkušeným a respektovaným znalcem však lze toto nebezpečí eliminovat.

Příručka, str. 51: Nákup známek je investice...

Zde však vidím ze strany zadavatele tohoto inzerátu – pana Marka Vrby, místopředsedy komise znalců Svazu českých filatelistů a zkušebního znalce SČF pro obor Československo 1918-1939 – určitý problém, neboť kromě znalecké činnosti je i autorem (nebo spoluautorem) této Příručky.

A kde je ten problém? V několika našich videích v rubrice „AUKCE? a AUKCE!“ jsme se věnovali i nabídce revolučních přetisků z roku 1918 na některých českých aukcích z posledních let. 

Videokanál NEWSPHILA z.s.: Playlist "AUKCE? a AUKCE!"

Tam byly nabídnuty i rakouské známky hodnoty 4 K a 10 K na žilkovaném papíru, přičemž jak jsme si již řekli, jedná se o známky z dotisků z roku 1919. Přesto mají znaleckou značku „Vrba“ bez dalšího rozlišení – např. přídavným razítkem „DOTISK“. Tedy jako kupující (či investor) máte pocit, že jste dobře investovali své peníze, že máte dobrou známku, zkoušenou znalcem.

Videokanál NEWSPHILA "2023-10-01 Aukce Filatelie Petr Flaška - Novotisky se znaleckou značkou za desetitisíce!"

Videokanál NEWSPHILA "2023-11-05 Aukce FILATELIE Petr Flaška - značka pravosti aneb neznalost ši úmysl svazového znalce?"

A obávám se, že i jiné známky z dotisků budou mít pouze znaleckou značku, bez značky přídavné. Tou by pak majitelé těchto známek, které často zakoupili za poměrně vysoké sumy, mohli v budoucnu takříkajíc odlišit „zrno od plev“. Zřejmě majitelům – budou-li chtít mít sto procentní jistotu – nezbude nic jiného, než si nechat známky znovu přezkoušet.


Jiří Neumann
NEWSPHILA z.s.

--------------------

Příručka
ČESKOSLOVENSKO - REVOLUČNÍ 1918

Část I.
"Příručka a autor" a "Revoluční 1918"

Část II.
"Doktor Fatka se bránit nebude"

Část III.
"Rehabilitace "dotisků" z roku 1919"

Část IV.
"Odborné "přehmaty" autorů" a "Nákup známek je investice"

Část V.
"Několik slov na závěr"


Žádné komentáře:

Okomentovat