Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2024/02/14

Příručka "ČESKOSLOVENSKO - REVOLUČNÍ 1918" (II. část)

C. DOKTOR FATKA SE BRÁNIT NEBUDE

Příručka v úvodní části na straně 3 v závěru uvádí, cituji „Osobnosti politického a veřejného života, které se podílely na vzniku revolučních přetisků“.

Druhý údaj, opět cituji: „Dr. Maxmilián Fatka (1868-1962), český poštovní úředník a politik, ministr pošt a generální ředitel Čs. pošty v době vydávání prvních čs. známkových emisí.

Příručka str. 3: Osobnosti politického...

Podle takto formulované informace nepochybně získá čtenář dojem, že se na vydávání „revolučních přetisků“ v roce 1918 nějakým způsobem podílela poštovní správa. Tuto tézi navíc autoři příručky dále podporují u tzv. „druhého Pražského přetisku“, kde přímo na straně 17 uvádějí „I. vydání pro Národní výbor (NV), resp. pro Ředitelství pošt a telegrafů“. A o několik řádek dále „přetisk … Určen byl pro Ředitelství pošt a telegrafů.

Příručka str. 17: Pražský přetisk II. (velký znak)

Pan doktor Fatka se již bránit nemůže, tedy obranu převezmu za něj. Jak vyplývá z rukopisu jeho pamětí, uloženém v Poštovním muzeu, byl dne 30. října 1918 jmenován Předsednictvem Národního výboru československého v Praze „plnomocníkem pro řízení pošt a telegrafů v království českém“, přičemž tento dekret byl podepsán Antonínem Švehlou a Aloisem Rašínem.

Dr. Maxmilián Fatka, rukopis Pamětí (fond Poštovního muzea Praha)

Následně, dne 4. listopadu 1918 byl jmenován týmž Presidiem Národního výboru československého v Praze do funkce „generálního ředitele pošt a telegrafů v území státu Československého“, přičemž tento dekret byl podepsán Františkem Soukupem a Aloisem Švehlou.

Dr. Maxmilián Fatka, rukopis Pamětí (fond Poštovního muzea Praha)

Jak dále pan doktor Fatka ve svých pamětech uvádí, cituji z části věnované popřevratovému poštovnímu provozu a přípravy nových cenin: „Zmíněné rychlé rozhodnutí otázky tisku poštovních cenin vyžadovaly za prvé důvody politické, tj. aby svrchovanost československého státu došla také zevně svého výrazu, za druhé fiskální, poněvadž bylo technicky vyloučeno opatřiti ihned dostatečné množství nových cenin, hlavně známek, a tudíž nezbylo než ponechati zatím v platnosti staré známky …, za třetí služební, ježto se záhy po převratu objevovaly a působily zmatek v provozu známky s přetiskem „Československý stát“, „Provisorní československá vláda“ apod., nemající úředního původu a pořizované soukromníky bez vědomosti poštovní správy. Výnosem ze dne 13. listopadu 1918, č. 3023/P.P.G. byly takovéto soukromě přetiskované známky prohlášeny nepřípustnými a neplatnými.“. 

Dr. Maxmilián Fatka, rukopis Pamětí (fond Poštovního muzea Praha)

Tolik citace z pamětí pana doktora Fatky a nyní se podíváme na přesné znění onoho zmiňovaného výnosu.

Příručka str. 4: Nařízení...

Domnívám se, že tvrzení autora (či autorů) Příručky o podílu pana doktora Maxmiliána Fatky „na vzniku revolučních přetisků“ je výše uvedenými údaji a citacemi zcela vyvráceno, a je v Příručce zmíněno pouze účelově, zřejmě z důvodu, aby „revoluční přetisky“ byly v očích současných sběratelů či investorů ještě o něco přitažlivější.

Fotografie dr. Fatky jako vrchního poštovního rady, 1917
(archivní fond Poštovního muzea Praha)

Tedy ještě jednou – pan doktor Fatka se z titulu své funkce na vzniku soukromých revolučních přetisků v roce 1918 nijak nepodílel, naopak svým nařízením ze středy 13. listopadu 1918 (kterým se většina pošt začala řídit od pondělí 18. listopadu) jakékoliv používání přetisků v poštovním provozu zakázal.

Jiří Neumann
NEWSPHILA z.s.

--------------------


Příručka
ČESKOSLOVENSKO - REVOLUČNÍ 1918

Část I.
"Příručka a autor" a "Revoluční 1918"

Část II.
"Doktor Fatka se bránit nebude"

Část III.
"Rehabilitace "dotisků" z roku 1919"

Část IV.
"Odborné "přehmaty" autorů" a "Nákup známek je investice"

Část V.
"Několik slov na závěr"

Žádné komentáře:

Okomentovat