Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2014/11/26

SLOVENSKO (Michalovce) - 70. výročí osvobození

Dnes - ve středu 26. listopadu 2014 - bude na poště "MICHALOVCE 1" používáno příležitostné poštovní razítko k sedmdesátému výročí osvobození města. Autorem grafického návrhu razítka je pan MUDr. Ján Dobrovolský.


Na den přesně - 26. listopadu 1944 - do města vstoupily jednotky 4. ukrajinského frontu Rudé armády. Ku podivu bez pouličních bojů, které se nedlouho po Dukle daly od ustupující německé armády očekávat.
Listopad 1944 ale připomínají nejen vojenské, ale i civilní oběti. Památník na Bílé hoře nedaleko Michalovců dodnes odkazuje na řádění pohotovostního oddílu německých bezpečnostních složek "Komanda ZbV 27", jehož členové zastřelili 12 partyzánů (skupina Kriváň) a 13 civilistů. A stále nelze vyloučit možné nálezy dalších obětí.


Na území vlastního města se nachází ústřední vojenský hřbitov Rudé armády, kde je pochováno více než 17.000 vojáků a důstojníků, kteří padli při osvobozování území Slovenska. Jen 193 z nich má náhrobní kámen se svým jménem, ostatní jsou dodnes neznámí, pohřbení v hromadných hrobech...


Každý rok si obyvatelé města připomínají výročí osvobození. Jak vypadaly oslavy 68. výročí v roce 2012 je možno shlédnout výše (reportáž TV Zemplín).

Žádné komentáře:

Okomentovat