Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2014/11/27

SLOVENSKO (Divina) - Meteorit a příležitostné razítko

„Divinu vzrušila zvláštna udalosť 24. júla 1837. V tento deň o pol dvanástej hodine pred obedom sa slnko zatmilo a v 50-stupňovom uhle v diaľke 40 siah od kostola v smere vyšného konca obce dopadol tu s veľkým rachotom meteor vo váhe 19 viedenských funtov, čiže 54 kg. Rozmery tohto meteora (povetroňa) boli tieto: dĺžka 24 cm, šírka 23 cm, hrúbka 13 cm. Meteor tento si vzala vdova grófka Ľudmila Csáky, rodená Lašanský, do svojho hradu v Budatíne, čo vzácnu pamiatku a v roku 1838 ho darovala Národnému múzeu v Budapešti, kde sa dosiaľ nachádza.“
Tolik záznam divinského pana faráře Štefana Závozníka v matriční knize, který se zachoval do dnešních dní. 


V sobotu 29. listopadu 2014 bude na poště "DIVINA" používáno příležitostné poštovní razítko s textem "ODHALENÍ PAMÁTNÍKU DIVINSKÉHO METEORITU" a s vyobrazením samotného meteoritu. Autorem grafického návrhu razítka je pan Marek Sobola.


Zřejmě se bude jednat o první připomenutí meteoritu ve formě příležitostného poštovního razítka v československé, české a slovenské poštovní historii.

Žádné komentáře:

Okomentovat