Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2012/08/12

ČESKO - Nová sonda na Marsu!

V pondělí - 6. srpna 2012 - se v ranních hodinách rozhodovalo o výsledku planetární mise NASA k Marsu. Jejím cílem bylo vyslání Marsovské vědecké laboratoře (Mars Science Laboratory, též pod zkratkou MSL) - speciálního vozítka určeného pro průzkum povrchu Marsu, neoficiálně nazvaného Curiosity


Výsledek přistání rozhodoval i o vytištění či nevytištění připravovaných příležitostných dopisnic České republiky s námětem této mise. Po půl osmé ráno již bylo jasné že se mise zdařila, a tak mohl vydavatel - společnost PRESSFIL Plzeň - zahájit tisk čtyř příležitostných dopisnic. 


Námět první je věnován vlastnímu startu mise k Marsu - vypuštění nosné rakety typu Atlas V. se sondou z letecké základny umístěné u mysu Canaveral na Floridě (USA) - dne 26. listopadu 2011.


Námět druhé již zobrazuje noční dějství ze 6. srpna 2012, a sice navigovaného vstupu sondy (ještě s tepelným štítem) do atmosféry Marsu, před zahájením vlastní sestupné fáze.


Námětem třetí dopisnice je situace těsně před přistáním sondy - je odhozen spodní tepelný štít, později i horní část s padákem - sonda padá společně se speciálním raketovým jeřábem (který umožňuje její bezpečné přistání) do určeného místa dopadu.


Čtvrtá dopisnice zobrazuje sondu Curiosity na povrchu Galeovo kráteru Marsu, kde od ranních hodin dne 6. srpna 2012 vykonává svou misi. První barevný snímek hor na Marsu zaslaný sondou vypadá následovně.


Sada čtyř příležitostných poštovních dopisnic České republiky nominální hodnoty "A" (tuzemské výplatné, v den vydání ekvivalent 10,00 CZK) byla vydána dne 6. srpna 2012 v limitovaném nákladu 1.000 kusů sad

Sadu dopisnic (v celkové ceně 200,00 CZK/sada) je možno objednat na e-mailové adrese: newsphila.plzen@centrum.cz, současně je zde možno obdržet informace o výši poštovného v případě zaslání do tuzemska, Evropy či zámoří.    

Žádné komentáře:

Okomentovat