Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2012/08/28

ČESKO - Krása orchidejí

Když v souvislosti s veletrhem Sběratel a používanými příležitostnými poštovními razítky lze hovořit o "smršti", stejný výraz je pravděpodobně vhodné použít i pro středu 5. září 2012, kdy vyjdou tři nové emise poštovních známek.


O vydání známkového sešitku samolepicích známek "Světová auta" jsme již na stránkách našeho blogu NEWSPHILA informovali. Další známkovou emisí je "Pěstitelství - krása orchidejí". Celkem vychází čtyři poštovní známky.


První z nich - nominální hodnoty 10,00 CZK (v den vydání možno použít jako tuzemské výplatné za standardní dopis do hmotnosti 50 gramů) - zobrazuje orchidej Dendrobium peguanum (katalogové označení známky: 0730).


Druhá - nominální hodnoty 14,00 CZK (v den vydání možno použít jako tuzemské výplatné za nestandardní dopis do hmotnosti 100 gramů) - zobrazuje dvě orchideje: Stanhopea tigrina a Coryanthes feildingii (katalogové označení známky: 0731). 


Třetí - nominální hodnoty 18,00 CZK (v den vydání možno použít jako tuzemské výplatné za dopis v hmotnostním rozpětí 101 až 500 gramů) - zobrazuje dvě orchideje: Cattleya aclandiae a Cattleya maxima (katalogové označení známky: 0732). 


Čtvrtá - nominální hodnoty 20,00 CZK (v den vydání možno použít jako výplatné za prioritní dopis do Evropy do hmotnosti 20 gramů, případně jako výplatné za ekonomický dopis do mimoevropských zemí do hmotnosti 20 gramů) - zobrazuje tři orchideje: Paphiopedilum charlesworthii, Paphiopedilum insigne a Paphiopedilum hirsutissimum (katalogové označení známky: 0733).


Známky vycházejí v aršíkovém provedení, společně se čtyřmi kupony. Autory výtvarného návrhu emise jsou Libuše a Jaromír Knotkovi, autorem rytiny pan Marin Srb. Tisk je proveden v archové kombinaci černé rytiny a plnobarevného ofsetu. Rozměr aršíku je 118,5 x 170 mm, celková nominální hodnota je 62,00 CZK (katalogové označení aršíku je: 0730-0733 A). Aršík nelze zaslat jako jedno kusovou frankaturu ani v tuzemsku, ani do zahraničí.

Žádné komentáře:

Okomentovat