Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2012/02/27

SLOVENSKO - Nová poštovní známka

Dnes, v pondělí 27. února 2012, vydává Slovenská pošta jedno známkovou emisi  poštovních známek pod názvem "Osobnosti", na níž je zobrazen významný slovenský básník XIX. století "Samo Chalupka (1812-1883)". 


O básníku samotném, jeho životních osudech a díle je možno nalézt informace zde. Známka nominální hodnoty 0,50 EUR (katalogové označení 0512) vychází v arších po padesáti kusech, tištěna je vícebarevným ofsetem v akciové společnosti Poštovní tiskárna cenin Praha v celkovém nákladu 300.000 kusů. Autorem výtvarného návrhu známky je akademický malíř Karol Felix, autorem liniové kresby známky akademický malíř Martin Činovský.


Společně se známkou vychází i obálka prvního dne vydání (FDC). Je tištěna ocelotiskem z plochých desek v kombinaci s ofsetem, stejně jako známka, v Poštovní tiskárně cenin Praha a.s. v nákladu 3.100 kusů. Její katalogové označení je 0512 FDC, prodejní cena 1,40 EUR.


Žádné komentáře:

Okomentovat