Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2012/02/01

ÅLANDY - Námořní lodě (trajekty)

Dnes - středu 1. února 2012 - vydává poštovní správa Åland letošní druhou emisi poštovních známek. Jejím námětem jsou námořní lodě - trajekty. Tento námět je naplánován na celkem dvanáct poštovních známek, nyní vychází známky "číslo" sedm a osm.


První známkou série je trajekt S/S Birger Jarl (první plavbu loď vykonala již 6. června 1953), nominální hodnota známky je 0,55 EUR. Druhou lodí je M/S Sally Albatross (na vodu spuštěna v roce 1980), nominální hodnota známky je "LOKALPOST" (ekvivalent částky 0,75 EUR -  prioritní místní výplatné v rámci Åland za dopis do hmotnosti 50 gramů).


Známky jsou tištěny čtyř barevným ofsetem v tiskárně Cartor Security Printing, každá v arších po 2 x 20 kusech známek. Se známkami je vydávána i jedna obálka prvního dne vydání (FDC) v prodejní ceně 1,90 EUR.


Na obálce (v obrazové části - jak jinak - opět s motivem trajektu) je použito speciální poštovní razítko prvního dne vydání.


Žádné komentáře:

Okomentovat