Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2011/09/11

ČESKO - Skončil veletrh SBĚRATEL 2011

Ve dnech 8.-10. září 2011 proběhl na pražském Výstavišti PVA Letňany již "14. mezinárodní veletrh poštovních známek, mincí, karet, pohlednic, minerálů a sběratelství SBĚRATEL 2011". Souběžně s ním se uskutečnil i "1. veletrh investičních příležitostí do zlata, mincí, filatelie a drahých kamenů INVESTOR 2011".


Co je bezesporu dobře, je skutečnost, že se i přes probíhající krizi povedlo organizátorům zaplnit  celou jednu halu. Částečne sice za pomoci nově "vytvořeného" veletrhu INVESTOR, ale to - z pozice návštěvníka - není na závadu. A tím je výčet pozitiv uzavřen.

Nemohu se zbavit dojmu, že při stanovení ceny vstupenky na veletrh jsou pořadatelé v poněkud schizofrení situaci. Na jednu stranu - čím více lidí přijde, tím bude větší tržba ze vstupného. Ale - zároveň to znamená masivně zvýšit náklady za propagaci veletrhu samotného (a na to peníze nejsou). Na stranu druhou - vyšší vstupné zaplatí menší počet příchozích (a nemusíme zvyšovat náklady na propagaci). Jednodenní vstupenka na letošní veletrh stála 80,00 CZK (včetně 20% daně z přidané hodnoty). 

Pro méně znalé ekonomických realit dnešních dní - z 80,00 CZK, které zaplatí "náhodný" zájemce o veletrh, zbývá provozovateli 66,67 CZK do příjmu, částka 13,33 CZK je 20% daní, tedy příjmem ministerstva financí, které je stačilo utratit již v květnu letošního roku. Vzhledem k tomu si je muselo od května do října (kdy mu je provozovatel veletrhu skutečně odvede) půčit a to buď ve formě státních pokladničních poukázek či státních dluhopisů. Za příslušný "komerční" úrok. Ale to jen tak na okraj. 

Možná bych provozovatelům veletrhu dal ke zvážení myšlenku, zda vůbec vybírat vstupné. Zda to není kontraproduktivní - "stálí" návštěvníci se rekrutují z okruhu časopisu Filatelie, kde bývá vstupenka zdarma, "náhodné" návštěvníky relativně vysoké vstupné může odradit. Určitým hendikepem je i umístění veletrhu v letňanském areálu. Zkrátka - do budoucna je třeba zvážit více změn, aby z toho nebyla jen "velká burza" za 80,00 CZK někde na pražské periférii.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat