Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2011/01/04

První známka nového roku

Zítra, 5. ledna vychází první poštovní známka nového roku. Jedná se o aršík (katalogové označení 0665 A) s jednou známkou nominální hodnoty 43,00 CZK s vyobrazením hraběte Kašpara Marii ze Šternberka  Tato emise vychází téměř v předvečer dvousetpadesátého výročí narození hraběte.  


 Kaspar Maria Graf Sternberg,.
litografie Josepha Kriehubera (1800–1876) z roku 1837


Wikipedie na svých stránkách udává tyto údaje: "Kašpar Maria hrabě ze Šternberka (něm. Kaspar Maria Graf von Sternberg) (6. ledna 1761 - 20. prosince 1838, Březina) byl jeden z nejvýznamnějších přírodovědců první poloviny 19. století. Specializoval se zejména na botaniku, geologii a paleontologii. Je považován za jednoho ze zakladatelů paleobotaniky. Shromáždil rozsáhlé a neocenitelné sbírky nerostů, zkamenělin a herbářových položek, které se staly základem sbírek Národního muzea v Praze, které založil."



Žádné komentáře:

Okomentovat