Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2011/01/05

Nejošklivější známka... (desetiletí?)

Pro sběratele i běžné uživatele poštovních služeb na dnešní den připravila Česká pošta s.p. opravdovou lahůdku - příležitostnou poštovní známku hodnoty 10,00 CZK Sčitání lidu. Je velmi hezké, že  konečně od listopadu roku 1989 zase vychází známka se "státně politickým tématem". Její grafické řešení opět dýchne dobou dávno minulou - na stranu druhou nutno konstatovat, že známky ke sčítání lidu ČSSR při položení vedle v grafickém provedení jednoznačně vedou. I z tohoto důvodu dnes - 5. ledna 2011 - Česká pošta s.p. nasadila laťku opravdu vysoko. Bez ohledu na další vydané věci v tomto roce se jedná bezesporu o naší nejošklivější známku roku. Vzhledem k tomu, že jsem optimistou, věřím, že i o nejošklivější známku tohoto desetiletí...


Jen tak na okraj - k naprosto zbytečné akci (tedy sčítání lidu) naprosto zbytečná známka (pomineme-li efekt přesunu části peněz na sčítání lidu ve prospěch České pošty s.p., neboť sčítacími komisaři budou z 95 procent pracovníci České pošty). Zároveň je třeba dodat, že Česká pošta s.p. zajistí Statistickému úřadu tisk a roznášení dotazníků za 755,9 milionu CZK. A tak v době tzv. "ekonomické krize" jsou stamiliony (resp. vlastně miliardy) českých korun vyhazovány na tuto naprosto - dle mého názoru - neefektivní akci.
Je zajímavé zjistit v době počítačů, databází, desítek dotazníků, vydávání občanských a jiných průkazů, že stát vlastně netuší kolik má občanů, a proto musí pořádat akci pod starosvětským názvem "sčítání lidu". Občas se dá naleznout údaj, že sčítání lidu se na našem území provádí od roku 1869 - mít v té době c.k. úřady dnešní vybavení, asi by vynálezce "sčítání lidu" na hodinu vyletěl ze svého úřednického místa.
Celková cena za "sčítání lidu" má činit cca 2,5 miliardy CZK. Asi by bylo vhodné, aby každý, kdo dotazník převezme zaplatil rovnou na místě 250,00 CZK (+ násobek za děti na formuláři). I když se to vlastně jedno... Těch 250,00 CZK se mu sníží na důchodu, případně to zaplatí ty děti na formuláři... 

Žádné komentáře:

Okomentovat