Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2018/08/15

ČESKO - Nové poštovní známky (CZ 0987 Aa) "Bombajský dopis" v odlišné úpravě!

Dnes (ve středu 15. srpna 2018), v den zahájení Světové výstavy poštovních známek PRAGA 2018, státní podnik Česká pošta dává do prodeje tzv. "Sběratelské vydání" Bombajského dopisu (aršíku), který byl vydán ve středu 8. srpna tohoto roku.

CZ 0987 Aa SV - přední část

Jedná se o grafický komplet v celofánovém obalu, na němž je umístěna samolepka s textem "Sběratelské vydání". Přední část obsahuje grafický motiv plachetnice - trojstěžníku - v bombajském přístavu, s dvouřádkovým textem v levé horní části "Bombay 1850". V pravé horní části je na přední straně kartonového obalu vyříznuto obdélníkové "okno", kterým je vidět vložený aršík (v průsvitné "hawidce") v odlišné úpravě, oproti původnímu vydání z 8. srpna.

CZ 0987 Aa

Hlavním viditelným znakem aršíku z tohoto "sběratelského vydání", oproti prvnímu - základnímu - vydání, je "prozoubkování" svislého zoubkování známky až k hornímu okraji aršíku, a opatření tohoto vzniklého horního kupónu pořadovým šestimístným číslem, s hvězdičkou v levé části před samotným číslem.

Celkový náklad - oznámený vydavatelem - je patnáct tisíc těchto grafických kompletů, tedy aršíky by měly být číslovány v rozmezí od "* 000001" do "* 015000". Celkovou prodejní cenu kompletu vydavatel stanovil na částku 155,00 CZK, její vlastní členění je na částku 59,00 CZK (osvobozenou ze zákona od DPH) a na zbývající část ve výši 96,00 CZK (která obsahuje DPH ve výši 21%). Proto je na zadní straně na celofánovém obalu ještě připevněna samolepka se dvěma čárovými kódy (pro obě součásti celkové prodejní ceny).

CZ 0987 Aa SV - zadní část

Zadní část kartonového obalu obsahuje ve spodní části pouze logo výstavy "PRAGA 2018" a osově centrovaný třířádkový text: "Bombajský dopis na Světové výstavě poštovních známek PRAGA 2018 / Česká pošta, s.p. - Generální partner výstavy / (c) Česká pošta, s.p., 2018".
Po rozložení kartonového obalu je vnitřní část potištěna grafickým motivem, doplněným o historii "Bombajského dopisu", v části proti proříznutému "oknu" je umístěn průsvitný obal (hawidka) tak, aby v něm vložený aršík byl vůči "oknu" správně centrován a bylo tak patrné vytištěné číslo aršíku na jeho kuponu. 

Zda se toto "Sběratelské vydání" samotné (katalogové označení CZ 0987 Aa SV), případně jen tyto aršíky (katalogové označení CZ 0987 Aa) stanou sběratelsky vyhledávanými ukáže až delší časové období.

Žádné komentáře:

Okomentovat