Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2012/11/17

STÁT KATAR (Dauhá) - 25. kongres Světové poštovní unie (UPU) "Nový svět, nová strategie"

Již 25. kongres Světové poštovní unie (UPU) se konal od pondělí 24. září do pondělí 15. října 2012 v hlavním městě Státu Katar - Dauhá. Mottem kongresu bylo "Nový svět, nová strategie". Před hosty a účastníky tří týdenního Kongresu (registrovaných jich bylo přes 2.200) byl poměrně náročný program i s přihlédnutím k vyšší teplotě v místě konání (samozřejmě, nepočítaje v to klimatizované prostory). Dnes UPU čítá 192 členů.


Ostatně, ta nová strategie již byla patrná na doprovodném propagačním videu, které mělo na kongresu - a kongresových webových stránkách - svou světovou premiéru.


V závěru videa byla představena nová garantovaná generická doména nejvyššího řádu ".post", která je omezena pouze na použití národními nebo regionálními poskytovateli poštovních služeb a soukromými společnostmi pracujícími v této oblasti. Je garantována Světovou poštovní unií.

Slavnostního zahájení Kongresu v Katarském národním kongresovém centru se zúčastnilo mnoho významných hodnostářů, mezi nejvzácnější patřil Jeho Výsost šejk Hamad Ben Khalifa Al-Thani, generální ředitel UPU pan Edouard Dayan a ministr kultury, umění a kulturního dědictví Státu Katar, pan Dr. Hamad Bin Abdulaziz bin Ali Al-Kuwari

Zahajovací projev Kongresu přednesl pan Edouard Dayan, generální ředitel UPU

Pro generálního ředitele UPU šlo o jeho poslední Kongres, v čele této organizace stál osm let a na přelomu roku bude předávat svou funkci novému nástupci. Ve středu - 10. října 2012 - byl do této funkce na čtyři roky (od ledna 2013) zvolen pan Bishar A. Hussein z Keni. Více podrobností - včetně profesního životopisu - nového pana ředitele naleznete zde.

Ještě jedna fotografie ze zahájení Kongresu

Pro zájemce o dění na kongresu přikládáme odkaz zde. Je možno zde najít několik desítek fotografií z různých akcí Kongresu, videí o poště a poštovnictví, možnost si stáhnout některé zajímavé dokumenty (stránky jsou ve francouzštině a angličtině).

Záběr mimo Kongres, hlavní město Státu Katar - Dauhá

A ještě jeden - zcela netypický - pohled na hlavní město 

Pro Českou republiku byl asi nejzajímavější den z celého kongresu čtvrtek 11. října 2012. Ten den byly vyhlášeny výsledky mezinárodní soutěže o nejlepší výtvarný návrh motivu nového vzoru mezinárodní poštovní odpovědky (CRI). S grafickým vyjádřením tématu "Voda pro život" se nejlépe "popral" grafik Státní tiskárny cenin v Praze pan Michal Šindelář


Jeho návrh byl vybrán jako nejlepší, s tímto motivem se budou všichni uživatelé služby (ceniny) "mezinárodní poštovní odpovědka" (CRI) na celém světě setkávat po čtyři roky, neboť po takovou dobu bude tato cenina používána. 

Mezinárodní odpovědka (Coupon-réponse international) je poštovní cenina, která je ve všech členských zemích Světové poštovní unie při předložení na poště vyměněna za poštovní známky v hodnotě ceny prioritní zásilky do ciziny.

Žádné komentáře:

Okomentovat