Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2012/01/22

ČESKO - Lidová architektura

V pátek - 20. ledna 2012 - vydal státní podnik Česká pošta dvě známkové emise. S první - "Tradice české známkové tvorby - Josef Liesler" jsme Vás na stránkách informačního blogu již seznámili.


Druhou je "Lidová architektura", která je vydávána jako zatím poslední řada výplatních známek. Hodnota 6,00 CZK je vydávána ve 100 kusových listech, rozměr známky je 23 x 19 mm, tištěny jsou rotačním ocelotiskem (v barvě hnědé oceli) kombinovaným jednobarevným hlubotiskem (v barvě starorůžové). Autorem výtvarného návrhu je Jan Kavan, rytinu zhotovil Bohumil Šneider. Katalogové označení známky: 0709.


Na známce je vyobrazena "roubenka" z obce Dolní Vidim ležící ve Středočeském kraji, v okrese Mělník. Obec je prohlášena vesnickou památkovou zónou, přičemž usedlost číslo popisné 73 spolu s patrovou sýpkou je nejcennější a nejlépe dochovanou památkou lidové architektury v této obci a zároveň reprezentuje typ roubeného stavení v celé oblasti Kokořínska.


Se známkou je standardně vydáván i list s nalepenou známkou (takzvaný "nálepní" list, zkratka: NL). Kromě nalepené známky a otisku razítka jsou zde také uvedena jména autorů podílejících se na výrobě známky. Prodejní cena listu (NL) je 8,00 CZK. Náklad zatím nebyl zveřejněn. Katalogové označení: 0709 NL (případně též: 2012/A).
Vzhledem k tomu, že se jedná o známku výplatní, obálka prvního dne vydání (FDC) nebyla vydána.

První z výplatních známek "Lidová architektura" nominální hodnoty "A" (tuzemské výplatné za standardní dopis hmotnosti do 50 gramů, v době vydání ekvivalent 10,00 CZK) byla vydána 23. února 2011, katalogové označení: 0674.


Druhá v pořadí, nominální hodnoty "E" (výplatné za prioritní zásilku hmotnosti do 20 gramů do Evropy, v době vydání ekvivalent 20,00 CZK) byla vydána ve stejný den, katalogové označení: 0675.


Třetí v pořadí, nominální hodnoty "Z" (výplatné za prioritní zásilku hmotnosti do 20 gramů do zámoří - mimoevropských zemí, v době vydání ekvivalent 21,00 CZK) byla vydána 27. května 2011, katalogové označení: 0683


Žádné komentáře:

Okomentovat