Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2018/10/01

ČESKO - Vlastní známky a razítko v Poštovním muzeu!

Jak jsme již na tomto blogu zveřejnili, v souvislosti s říjnovým vydáním emise "vlastních" poštovních známek "Muži 28. října 1918" jsou připravovány další související akce a poštovní materiály.

Pro výroční den - neděli 28. října 2018 - zapsaný spolek NEWSPHILA inicioval výrobu a používání dvou příležitostných poštovních razítek. Druhé bude používáno u příležitostné poštovní přepážky pošty "110 00 PRAHA 1", zřízené v prostorách Poštovního muzea v Praze (Poštovní muzeum naleznete nedaleko řeky Vltavy na adrese: Nové mlýny 2).

Grafický návrh příležitostného poštovního razítka (datum používání: 28.10.2018,
pošta "110 00  PRAHA 1")

Popis námětu: dominantním obrazovým motivem je datum vzniku nového státu "28.X.1918", včetně jmen mužů, kteří stáli u jeho vzniku: "Antonín Švehla", "Alois Rašín", "František Soukup", "Jiří Stříbrný", a "Vavro Šrobár" (v grafickém provedení, které evokuje jejich podpisy). Tento střed razítka je po levé, horní a pravé straně uzavřený textem „Samostatný stát československý vstoupil v život…“, který je uvozujícím textem prvního zákona nového státu, podepsaný a vyhlášený v Praze. Ve spodní části razítka čtvercového tvaru je uveden název pošty „PRAHA 1“ a datum používání razítka „28.10.2018“.


Autorem grafického návrhu je pan Jiří Neumann, rytinu příležitostného poštovního razítka provede mistr rytec pan Miloslav Bláha.

Žádné komentáře:

Okomentovat