Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2016/07/13

Nástěnný kalendář 2017 "Pozdravy z velké války"

Náš zapsaný spolek NEWSPHILA připravil pro všechny sběratele poštovní historie, sběratele pohlednic a zájemce o vojenskou historii mimořádnou a ojedinělou "lahůdku" - nástěnný kalendář na rok 2017.


A proč tolik superlativů? Protože vznik a následný vzhled tohoto kalendáře způsobily mimořádné okolnosti. Ale pěkně popořádku. 


Na konci roku 1916 si Toník (voják c. k. rakousko-uherské armády) zakoupil sadu dvanácti pohlednic - tzv. měsíčků (na každý měsíc v roce jednu) - vydaných pražským nakladatelstvím František Topič. Výstavný dům tohoto podniku se dodnes nachází na Národní třídě v Praze. Kromě knih, plakátů a grafických listů realizovalo též vydávání pohlednic.

Praha, Národní třída, dům "U Topičů" (zdroj: wikipedia, autor: Daniel Baránek)

Jedním z autorů tohoto nakladatelství byl i akademický malíř Jan Dědina (1870-1955), který po svém návratu z Francie (na základě císařské amnestie v roce 1909) připravil sadu dvanácti motivů pro pohlednice - obrazů žen - pro jednotlivé kalendářní měsíce roku.


Voják Toník, příjmení je dodnes neznámé, jednotlivé dopisnice zasílal vždy na konci měsíce své dívce Růže. Její jméno známe z adresy - "Růža Vaňková", Žernov č. 70, poštovní úřad Česká Skalice, Čechy. Obec Žernov se dodnes nachází v těsném sousedství dnešního Babiččina údolí, napůl cesty mezi Českou Skalicí a Červeným Kostelcem.


Toník své dívce Růže psal pravidelně a sdělení psaná roku 1917 na druhé straně Dědinových měsíců nám dodnes dávají poznat atmosféru "velké války" očima jejích přímých účastníků...
Jak jejich příběh skončil nám pohlednice neprozradí. Vzhledem k jejich téměř dokonalému stavu zachovalosti můžeme předpokládat, že celý soubor byl velmi pečlivě uschováván jako rodinná památka. A to až do devadesátých let minulého století, kdy byl nabídnut k prodeji v jedné tuzemské aukci.


Nástěnný kalendář je formátu 470 x 320 mm. Každý měsíc obsahuje - kromě českého kalendáře - příslušnou obrazovou část pohlednice v provedení Mistra Jana Dědiny, a její textovou část se zajímavým sdělením - příběhem vojáka Toníka. 


Kalendář vyjde po prázdninách v limitovaném nákladu, již nyní je možno si jej objednat přímo v našem e-shopu na odkazu zde.

Nejste přátelé objednání přes internetové obchody? Nevadí, můžete si objednat písemnou formou na adrese našeho zapsaného spolku:

NEWSPHILA z.s.
Sedláčkova 209/16
301 00  PLZEŇ 1


... a vytvoříte tak další filatelistickou celistvost.

Nový nástěnný kalendář 2017 objednávejte na e-mailové adrese: 

Cena nástěnného kalendáře 2017 je celkem 799,00 CZK, poštovné a balné není účtováno. Je zasílán v protinárazové krabici (tubusu), zásilka je vždy frankována příležitostnými či výplatními poštovními známkami České republiky. 

Žádné komentáře:

Okomentovat