Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2012/04/09

ČESKO (Roudnice nad Labem) - Pozvánka na výstavu

Až do konce dubna letošního roku potrvá výstava pořádaná v Podřipském Muzeu v Roudnici nad Labem pod názvem "Filatelie na Podřipsku". Výstavu pomohl zorganizovat Klub filatelistů v Roudnici nad Labem, je pořádána u příležitosti 125. výročí organizované filatelie v Čechách.



Podřipské muzeum je možno najít na roudnické adrese Náměstí Jana z Dražic č. 101, otevírací doba je od úterý do pátku vždy od 10.00 do 16.00 hodin (kontakty na muzeum - email: podripskemuzeum@centrum.cz, telefon: +420 416 878 192).


Co je velmi smutnou vizitkou organizované filatelie v České republice, je skutečnost, že o této akci Svaz českých filatelistů (SČF) na svých webových stránkách neinformuje. A to i přes skutečnost, že vernisáž této výstavy byla zpestřena přednáškou pana mgr. Jaroslava Malečka (tajemníka SČF) "O filatelii na Roudnicku".


V této souvislosti se nabízí řada otázek - zakázal Výkonný výbor SČF svazovému sekretariátu informovat o této akci členy? Nebo opačně - i přes proklamovanou snahu o zlepšení informovanosti (alespoň co se týká textů na Svazových stránkách) sekretariát Svazu o této akci záměrně neinformoval členskou základnu?

Ať již bude odpověď jakákoliv (tedy i žádná), zdá se že problém klesající členské základny je vyřešen. O udržení dosavadních členů a získávání členů nových nemá současné vedení Svazu ani ten nejmenší zájem. Otázkou je, jak dlouho to vydrží... (a scénářů se nabízí hned několik, ale o tom někdy příště). 

1 komentář:

  1. Vždy, když někde narazím na problematiku informovanosti kolem filatelistického dění, ruku v ruce jdoucím s prací Svazu pro filatelisty, který se roky "snaží" udržet a rozšířit členskou základnu, musím se nejprve pořádně nadechnout a poté vydržet, abych se opět trochu uklidnil. Je mi 33 let a řadím se mezi těch pár "mladších" organizovaných filatelistů. Protože mne nebaví být pouze pasivním sběratelem, logicky sháním informace, kde se dá a proto také několik let bojuji se zoufalým nedostatkem informací, jak ve filatelii obecně, tak i po odborné stránce. Co si neseženu sám, nemám. Je to velmi pracné a náročné na čas a peníze, protože, ať jdete kamkoliv, moc se toho nedozvíte. Totiž mnohý filatelista i když něco ví, nepoví a mladému, tomu už tuplem ne, to pro jistotu...
    Zde by měl nastoupit Svaz. Delegovat jednoho zástupce, aby sbíral informace kolem filatelie včas a publikoval, zval na akce, komunikoval s poštou, atd... Proč již více jak rok "mlčí" svazový blog? Proč se se skluzem (běžně čtvrt roku) dočítám z Informací, různých Zpravodajů, atd..., že něco proběhlo, o čem v den konání, ani netuším (výstavy, inaugurace a další).
    Generace mladých lidí dnes komunikuje úplně jinak a také se jen tak nebudou pracně honit za informacemi, třeba, jak a kde vůbec začít. V lepším případě si budou raději sbírat jen tak pro radost. V opačném případě je to po čase odradí. Účast ve Svazu pak pozbívá logiky, pokud nechcete vystavoval nebo se stát abonentem černotisků a PPM.
    Domnívám se, že je to stav setrvalý a zřejmě se jen tak nezmění, proto přeji všem, kteří mají zájem včas informovat, ať jim to dlouho vydrží.
    Bohužel jich je stále velmi málo. Zatím vím pouze o projektu NEWSPHILA a za Českou poštu to tradičně "zachraňuje" paní Marie Chábová s Ing. Břetislavem Janíkem.

    Pavel Kancnýř, autor blogu cartesmaximum.blogspot.com

    OdpovědětVymazat