Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2012/04/08

ČESKO (Brno) - Výstava "Messel on Tour" skončila!

Dnešního dne - 8. dubna 2012 - skončila v brněnském Moravském zemském muzeu výstava "Messel on Tour", která byla otevřena od 6. ledna letošního roku. 


K této události vydala plzeňská společnost PRESSFIL dne 5. ledna 2012 sérii tří příležitostných poštovních dopisnic vzoru "Poštovní trubka" nominální hodnoty "A" (v den vydání ekvivalent 10,00 CZK, tuzemské výplatné) pod názvem "Moravské zemské muzeum - Messel on Tour". Série byla vydána v nákladu 1.000 kusů kompletních sad, prodejní cena je 150,00 CZK. V případě zájmu je možné objednat její dodání na e-mailové adrese: pressfil.plzen@centrum.cz.


Výstava představuje na 125 originálů zkamenělin ze slavné německé lokality Messel (stát Hesensko). Od poloviny XIX. století na tomto místě probíhala rozsáhlá těžba živičných jílovců, která skončila v 70. letech minulého století. Dnes je lokalita vzhledem k unikátním nálezům zkamenělin pod přísnou ochranou organizace UNESCO. 


Samotná výstava Messel on Tour je dílem odborných pracovníků z Hessisches Landesmuseum Darmstadt, kteří mají odborný dohled na pokračující paleontologický výzkum. Zkameněliny z Messelu jedinečně dokumentují raná stádia evoluce savců. Bylo zde objeveno na 45 jejich druhů (předchůdce dnešního koně, netopýři, vačice, lemurovití savci, hlodavci i primitivní mravenečník). Lokalitu proslavil i objev fosílie Darwinius masillae pokládaná za jednoho z prvních primátů tedy i vývojové větvě vedoucí k člověku. Vedle savců je lokalita věhlasná nálezy ptáků, krokodýlů, hadů, žab i hmyzu. Přeneseně je lokalita Messel nazývána paleontologickými Pompejemi.


Výstava se již konala ve významných evropských muzeích (Basilej, Stuttgart, Oslo, Leiden, Münster, Kassel) a shlédlo ji již půl miliónů návštěvníků.

Žádné komentáře:

Okomentovat