Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2023/06/01

SLOVENSKO - Filatelistická výstava BRATISLAVAFILA 2023

Od pátku 2. června do neděle 4. června 2023 se v prostorách budovy Slovenského národního muzea v Bratislavě pro veřejnost otevře Národní filatelistická výstava s mezinárodní účastí BRATISLAVAFILA 2023

Pro sběratele - filatelisty, i ostatní návštěvníky, budou prezentovány velmi zajímavé exponáty v celé šíři výstavních tříd - od ukázek teritoriálních po poštovně historické, námětové exponáty, exponáty mladých filatelistů a jako novinka i třída pohlednic. Zde se jedná o nový obor, který se takto prezentuje poprvé. I z toho důvodu doporučuji výstavu navštívit.


Je připraven bohatý doprovodný program. U příležitostné poštovní přepážky pošty BRATISLAVA 1 bude používáno několik příležitostných poštovních razítek. Kromě "standardního" výstavného razítka bude připomenuto i konání filatelistické olympiády mládeže - soutěže ve filatelistických dovednostech mladých sběratelů.


Další razítko připomene slavnostní představení (či uvedení) nově vydané příležitostné poštovní známky.


Ta byla vydána 19. května 2023 pod názvem emise "200. výročí pravidelné expresní dostavníkové pošty z Bratislavy do Vídně". Známka nominální hodnoty 1,40 EUR je tištěna ofsetem a byla vydána v celkovém nákladu 250.000 kusů.  Je zde i "česká stopa" - tisk byl proveden v české tiskárně poštovních cenin v Hradištku u Prahy.


Současně byla vydána i tzv. obálka prvního dne vydání (FDC), a to v nákladu 2.800 kusů.


Na závěr přidávám odkaz na webové stránky výstavy, kterou by si filatelisté rozhodně neměli nechat ujít.  

Žádné komentáře:

Okomentovat