Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2022/06/07

ČESKO - Nová emise vlastních známek "IN MEMORIAM 18.VI.1942"

V příštím týdnu bude vydán - ve formě tzv. "vlastních známek" - známkový sešitek, který je věnován poslednímu hrdinnému boji našich parašutistů v pravoslavném chrámu svatých Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici.

Ten se odehrál ve čtvrtek 18. června 1942 a v letošním roce si v tento den připomeneme již 80. výročí této události (připadá na sobotu).

Známkový sešitek (ZS) bude obsahovat celkem osm poštovních známek, každou nominální hodnoty "B" (tedy ke dni vydání ekvivalentu 19,00 CZK).

Každý ze sedmi parašutistů tak bude mít svou vlastní poštovní známku, motivem je vždy autorská perokresba doplněná v pozadí s pohledem na pravoslavný chrám svatých Cyrila a Metoděje.

Perokresby - jako podklady pro známky - provedl známý český medailér a grafik pan Slavomír Primák, který již graficky ztvárnil emisi vlastních poštovních známek "Muži 28. října 1918".

Výše uvedená kompozice je doplněna vždy jménem parašutisty a názvem jeho výsadku, dále je v pravé části známky text "IN MEMORIAM 18.VI.1942".

Barevnost známek vychází u perokreseb v kombinaci černé a šedé, doplněné o texty v barvě červené, logotyp projektu je v barvě modré. Jako podklad byla zvolena barva bílá, tedy texty, logo a podklad vychází z barvy československé státní vlajky.

Sedm poštovních známek tak zobrazuje každého z našich československých vojáků - v abecedním pořadí - Josef Bublík, Josef Gabčík, Jan Hrubý, Jan Kubiš, Adolf Opálka, Jaroslav Švarc, a Josef Valčík

Poslední - osmá známka - je věnována samotnému pravoslavnému chrámu svatých Cyrila a Metoděje v Praze, doplněného jmény parašutistů, názvy jejich operací a daty narození.

Vydání vlastních známek je realizováno v rámci projektu "IN MEMORIAM 1942", který zastřešuje zapsaný spolek NEWSPHILA a který by měl připomenout alespoň nejvýznamnější historická data roku 1942 na území tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava.

V případě zájmu o tyto materiály, či další pořádané akce nás kontaktujte na e-mailu newsphila.plzen@centrum.cz , kde Vám následně zašleme podrobné informace o tomto projektu.


1 komentář:

  1. Smutné, že po půl roce co víte, že známky nenakreslil Slavomír Primák tuto informaci dál šíříte. Někdo fandí Kubišovi a přitom je to Čurda...

    OdpovědětVymazat